Persbericht: Meldpunt voor vakantieverhuurder en B&B’s

‘Maar liefst 80% van de klachten over toeristische verhuur die bij de gemeente worden ingediend blijkt onterecht. Maar dan is de gemeentelijke handhaving al dan niet samen met de brandweer, al wel je huis binnen gevallen en is alvast een boete van € 3.250,- of € 13.500,- opgelegd. 

Amsterdam Gastvrij, de vereniging van bonafide vakantieverhuurders en Bed & Breakfasts, heeft daarom een meldpunt ingericht voor mensen waar de gemeente is binnengevallen of die zijn beboet vanwege zogenaamde ‘illegale’ verhuur. De bonafide verhuurder wordt door een opeenstapeling van regelgeving in toenemende mate door de gemeente Amsterdam belaagd en als ‘illegaal’ aangemerkt. Vaak is dat echter een slag in de lucht. Via info@amsterdamgastvrij.com of via telefoonnummer 0651208094 kunnen vakantieverhuurders of eigenaren van B&B’s hun ervaringen met de gemeente melden.

‘Vooral de regelgeving over wat wel of niet ‘zelfstandige’ woonruimte is, zorgt voor veel misverstanden. Wel of geen aparte opgang, een keukenblokje, een eigen toilet?  Wel mogen verhuren aan studenten, maar niet aan toeristen. En waar het er bij vakantieverhuur om gaat dat men het eigen huis verhuurt terwijl men zelf elders is, mogen B&B-hosts als ze op vakantie zijn geen gasten ontvangen, ook niet als er wordt gezorgd voor toezicht. Verwarring alom, maar als de gemeente in de veronderstelling is dat je het niet goed doet, heb je intussen die boete al wel binnen en moet je de rechtmatigheid daarvan bestrijden. Wij willen die verhalen graag verzamelen om met de gemeente in gesprek te kunnen over betere regelgeving’, aldus bestuurslid Hans Onno van den Berg.

Mensen die hun huis tijdens de vakantie verhuren of die een B&B runnen en ervaringen hebben met gemeentelijke handhaving, kunnen zich melden bij  info@amsterdamgastvrij.com of  telefonisch op 065108094.