Gemeente draait 30 dagen vakantieverhuur terug naar 60 dagen!

Of is ‘Boter op het hoofd’ een betere kop?

Naar aanleiding van de Column van 11 januari 2019 over wethouder Ivens die via de soms wat slordige media, Airbnb voor de voeten gooide dat zij het gemeentebeleid nog niet volledig hadden gecommuniceerd op hun site, stuurde een van onze leden ons het volgende citaat uit de schriftelijke bevestiging van de gemeente Amsterdam op de verplichte aanmelding van gasten:

Hartelijk dank voor uw melding vakantieverhuur. U heeft melding gemaakt van de volgende periode: 11 januari 2019 tot 13 januari 2019.

Periode duur: 2 (waarbij 2 het aantal nachten is dat meetelt bij de voorwaarde minder dan 60 dagen per jaar)

Wij hebben deze ontvangen op 9 januari 2019 om 18:26 uur. Deze melding is geregistreerd onder zaaknummer etc. etc.

WAT!? 60 dagen? Hoe kan dat? Zou het dan toch mogelijk zijn dat de wethouder zijn eigen zaakjes niet op orde heeft? De gemeente heeft dus op cruciale punten niets voorbereid of gecontroleerd. En dat belooft niet veel goeds voor de toekomst.

Enfin, Amsterdam Gastvrij stuurde de volgende mail naar de betreffende media:

Beste mensen,
Naar aanleiding van uw (overgenomen) bericht op de NOS site van donderdag 10 januari 22:22 uur met de kop Airbnb-site niet duidelijk over dertig dagen-limiet Amsterdam moet ons van het hart dat hier eenzijdig alleen Airbnb wordt gedoodverfd als het verhuurplatform dat zich niet houdt aan de neiuwe regelgeving van de gemeente Amsterdam, terwijl er talloze verhuurplatforms zijn die geen tijdlimiet aan de vakantieverhuur periode stellen. De enige site die naast Airbnb een limiet stelt is Booking en ook die heeft zijn verhuurlimiet niet aangepast.

Zelfs de gemeente pagina waarop men geacht wordt zijn vakantieverhuurperiode te melden geeft na aanmelding nog een limiet van maximaal 60 dagen aan (zie tekst hierboven)

Vriendelijke groet,

Hans Onno van den Berg