Amsterdam Gastvrij dient namens Vakantieverhuurders en B&B’s een klacht in bij Europese Commissie over disproportionele Amsterdamse regels

Lees hier de AT5 aankondiging van 21 februari en een kort interview.

Lees hier het officiele document.

Lees hier de aanvullende informatie

Vakantieverhuurders en B&B houders, verenigd in Amsterdam Gastvrij hebben besloten een klacht in te dienen bij de Europese Commissie met het verzoek een zogenaamde inbreukprocedure te starten tegen de Nederlandse staat. Onderwerp van de klacht zijn de uit de hand gelopen regels rond toeristische verhuur in de gemeente Amsterdam. De regels treffen 31.000 goedwillende Amsterdammers die geheel legaal in hun eigen woning gasten ontvangen. Volgens Amsterdam Gastvrij zijn deze regels daarom in strijd met verschillende Europese richtlijnen, waaronder de dienstenrichtlijn en het Europees Verdrag voor Rechten van de Mens. De beperking tot 30 dagen vakantieverhuur met ‘woningonttrekking’ als argument, de waslijst aan onbegrijpelijke eisen rond B&B, zoals de eis dat de gastheer/-vrouw aanwezig moet zijn bij de ontvangst van gasten, dat gezinnen er geen onderdak kunnen vinden, dat er geen gelegenheid tot koken mag worden geboden, of dat de ruimte niet apart toegankelijk mag zijn, dient geen enkel publiek belang. Er komt door deze eisen geen woning bij en er is geen enkel bewijs dat de overlast wordt beperkt door het verbod op een keukentje of aparte ingang. De eisen treffen volgens de vereniging geen doel en zijn daarmee disproportioneel. Dat geldt ook voor de torenhoge boetes die bij overtredingen worden opgelegd. Daarom is een klacht bij de Europese Commissie gerechtvaardigd en zinvol. 

‘Vakantieverhuur zorgt ervoor dat gewone Amsterdammers mee kunnen genieten van toerisme en spreidt de toeristen tot in de buitenwijken van de stad. De nieuwe regels in Amsterdam beperken de rechten van gewone Amsterdammers en behoren tot de meest rigoureuze in Europa. We voelen ons in deze klacht gesterkt door het feit dat de Europese Commissie een paar weken geleden een inbreukprocedure tegen België is begonnen vanwege de overdreven eisen die de gemeente Brussel aan toeristische verhuur stelde, zoals een bepaalde kleur overgordijnen. 

Ook Amsterdam heeft zich aan de Europese regelgeving te houden en wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de Europese Commissie de klacht zal oppakken.’ Aldus Tim Klein Haneveld, voorzitter van Amsterdam Gastvrij. 

Amsterdam Gastvrij zet zich in voor een leefbaar Amsterdam, waar ruimte is voor een verantwoorde particuliere ontvangst van gasten onder het motto ‘verhuren doe je met je buren’. 

Lees ook Brussel op de vingers getikt door Europese Commissie
en het persbericht van de Eruopese Commissie over de betreffende zaak