Hoe los je de administratieve puinhoop bij aanmelden B&B via gemeenteformulier op?

Er zijn bij nieuwe inschrijvers van een B&B of vakantieverhuur nogal wat vragen gerezen over het proces van aanmelding. Wie aan vakantieverhuur wil doen of een B&B begint moet zich twee keer aanmelden: 
Bij de gemeente: eenmalig voor B&B en bij Vakantieverhuur elke keer dat je verhuurt. En in beide gevallen één keer bij de gemeentelijke belastingen i.v.m. betaling van toeristenbelasting.

Ondervind je ook problemen lees dan hier de hele uitleg van Amsterdam Gastvrij. Onderstaand onze conclusies:

  1. Het is een nieuwe formulier. Voor alle reeds bestaande B&B’s bestond dit formulier helemaal niet. Van de naar schatting 4.500 B&B’s zijn er vermoedelijk 4.000 particulier. 

  2. Een B&B hoeft helemaal niet ingeschreven te worden in de KvK. Zie daarvoor de site van Bed&Breakfast Nederland
    Daaruit blijkt dat er pas sprake is van een bedrijfsmatige opzet als er een omzet van meer dan € 10.000,- wordt behaald. En dan nog is er daarboven geen verplichting tot inschrijving, maar kun je daartoe bij de KvK een verzoek doen.
    Ook hebben we informatie ingewonnen bij onze fiscalist. En ook deze stelt dat inschrijving van een B&B bij de Kamer van Koophandel niet nodig is.

Wat dus te doen?

De ‘verplichte’ velden onder ‘bedrijfsmatig’ invullen met ‘geen’ of ‘niet van toepassing’. Als er verderop gevraagd wordt naar de boekhouder: opnieuw je eigen naam invullen met je eigen telefoonnummer.

De belastingdienst is hierover door één van onze leden gebeld. Zij melden om te komen in het werk en dat het ze allemaal niet uitmaakt wat je invult…