De Telegraaf: Grote onrust bij b&b'ers Centrum

Er is flinke onrust ontstaan bij bed & breakfast-aanbieders in het Centrum.

Er liggen plannen klaar dat over twee jaar 250 bed and breakfast-adressen in de binnenstad hun deuren moeten sluiten. Elke vijf jaar moet er dan opnieuw worden ingeloot.

De stad is in 99 wijken ingedeeld. Per wijk mogen er een vastgesteld aantal bed and breakfast-aanbieders zijn. In totaal is het aantal bed & breakfasts in Amsterdam vooralsnog vastgesteld op 3227. Vooral op de Wallen moet het aantal adresjes omlaag, zo blijkt uit de plannen van de gemeente.

Belangenclub Amsterdam Gastvrij maakt zich zorgen over de plannen. „Er is onrust omdat een loting niet eerlijk wordt gevonden. Een lotingsysteem bepaalt of je over twee jaar mag doorgaan, of dat je een vergunning voor de vijf jaar daaropvolgend krijgt”. Dat is heel zuur als je al jarenlang een b&b hebt, zegt voorzitter Tim Klein Haneveld.

„De reden dat dit gebeurt is om er voor te zorgen dat meer woonruimte beschikbaar komt. We geven je op een briefje dat dat niet zal gebeuren. Uit onderzoek onder onze leden blijkt dat ongeveer 7% van de b&b houders permanent zou gaan verhuren als ze worden gedwongen te stoppen. Dat zou in totaal om enkele tientallen woningen gaan; lang niet genoeg voor een zwaar middel als een vergunningenstelsel.”

De plannen moeten de ijskast in. We willen wachten op het landelijke registratienummer. Ook moet eerst volgens Klein Haneveld eens duidelijk worden hoeveel bed & breakfasts Amsterdam telt. De gemeente houdt het op circa 3200. Amsterdam Gastvrij zegt dat het er 4500 zijn. „Wij hebben verschillende leden die hun bewijs van inschrijving nog hebben, maar de gemeente heeft hun gegevens niet op orde. Die krijgen bij het gemeenteloket te horen het briefje goed te bewaren.”

De drukte zal volgens Klein Haneveld niet afnemen door het schrappen van 250 bed and breakfast-adressen. „Wat dit gaat opleveren is niet duidelijk. De verdiensten aan toeristen duw je de stad uit, maar de drukte blijft. Tegelijkertijd zal een deel van de gedupeerde bewoners de gemeente aanklagen als gevolg van inkomensverlies en onbehoorlijk bestuur. De bereidheid om actie te voeren is groot.”

Morgenavond organiseert de belangenclub een bijeenkomst in de Nassaukerk. Verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens zegt: „Ik snap dat de schrik er goed in zit. Goed dat ze een bijeenkomst hebben. Trouwens of er B&Bs de deuren moeten gaan sluiten is nog maar de vraag, hoe dan ook op korte termijn niet, en op iets langere termijn zal het aantal ook nog niet gigantisch zijn. Dat ze mee willen denken over beleid dat hen raakt, is erg goed.”

Podcast over massatoerisme met Hans Onno van den Berg voor Amsterdam Gastvrij en Jan van der Borg voor zichzelf