Amsterdamse raadsleden schrikken van gevolgen voor B&B houders.

Dinsdagavond 24 september organiseerde Amsterdam Gastvrij een werkbezoek voor de gemeenteraadsleden uit de commissie Bouwen en Wonen. Het doel was de ingrijpende gevolgen van de nieuwe huisvestingsverordening voor de Amsterdamse B&B houders te laten zien. Medio november wordt er in de commissie een debat gevoerd over deze plannen, waaronder het vergunningenstelsel voor B&B’s. Raadsleden van VVD, FvD, CDA waren aanwezig en ook D66 was vertegenwoordigd. De raadsleden waren geschokt door de verhalen van de verschillende B&B houders die werden bezocht.

Zo vertelde Nanda, die als huurder met toestemming van de eigenaar een B&B runt pal tegenover de Stopera, dat zij drie jaar geleden fors had geïnvesteerd in haar huis om er een B&B te kunnen starten. Een investering die niet is terugverdiend als zij, zoals het voorstel is, zou moeten stoppen met haar B&B. “Ik kan wel huilen. Als dit doorgaat ben ik zwaar de klos en moet ik Amsterdam zeker verlaten”, aldus Nanda.

Ook werden B&B’s bezocht waar de eigenaar van de woning de B&B zelf runt. Annet, een B&B houdster uit Oud-West vertelde: “Ik heb mijn B&B al vijftien jaar. Het heeft mij in staat gesteld uit de WW te blijven. En nu maak ik kans om, op basis van een loting, te moeten sluiten en kan er zomaar een nieuwkomer zijn die voorrang krijgt? Dat is toch te gek voor woorden!

De raadsleden waren dankbaar deze verhalen mee te kunnen nemen naar hun fracties. De komende maanden gaat duidelijk worden hoe groot het politieke draagvlak gaat zijn voor deze omstreden plannen. Amsterdam Gastvrij organiseert binnenkort een tweede werkbezoek, waarbij hopelijk de raadsleden van de andere partijen aanwezig zullen zijn. Groen Links heeft al toegezegd.