Deze rubriek is in de maak, hebt u bijdragen die de toets der kritiek kunnen doorstaan, neem dan svp contact met ons op.

BELASTINGEN

Aangeven in Box 1

Hoe geef ik inkomsten uit vakantieverhuur of B&B op bij de belastingdienst?

Hoe werkt het met de fiscus als je met het verhuren aan toeristen van je huis begint? Wat moet je doen en waar moet je rekening mee houden? Deze uitleg is er op gericht om inzicht te geven in hoe het over het algemeen werkt met de Nederlandse Belastingdienst, gebaseerd op daadwerkelijke ervaring bij aangiften en uitleg die te vinden is bij de belastingdienst. Het gaat over de huidige situatie per april 2019. We zullen in geval van veranderde regelgeving proberen zsm op deze plek aangepaste antwoorden te formuleren. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen vakantieverhuur en het exploiteren van een Bed and Breakfast (B&B) in je eigen huis.

Vakantieverhuur is de situatie waarbij je je hele huis of een deel van je huis voor een korte periode verhuurt aan maximaal 4 personen. In Amsterdam geldt een verhuur periode van maximaal 30 dagen per jaar, waardoor je kunt stellen dat vakantieverhuur nooit bedrijfsmatig plaatsvindt. De Belastingdienst zal je dus niet als ondernemer aanmerken. Zie belastingdienst Tijdelijke verhuur eigen woning

 1. Je berekent de bruto inkomsten van de verhuur
 2. Hiervan trek je directe kosten af, bv elektriciteit, schoonmaak en toeristenbelasting (hypotheek bv doet niet mee)
 3. Je houdt de netto opbrengst over
 4. 70% van deze netto opbrengst geef je op als inkomsten bij de aangifte inkomstenbelasting, dus in BOX 1.

Stel je inkomsten zijn 30 dagen a 200 euro is 6000 euro bruto en directe kosten zijn 10% (600 euro) dan moet je aangeven (6.000-600)70%=3.780 euro. Je kosten moet je ‘aannemelijk’ kunnen maken, of dmv bonnen of dmv berekeningen. Afhankelijk van in welke schijf je zit betaal je dan bijvoorbeeld 3.78038%=1.436 euro aan belasting. Ten opzichte van je netto opbrengst van 5.400 euro vormt dit zo'n 26 a 27 %.

Bed and Breakfast (B&B) is de situatie waarbij je maximaal 40% van je huis steeds kortstondig verhuurt aan maximaal 4 personen. Je hebt je aangemeld bij de gemeente Amsterdam en je mag de verhuur in principe het hele jaar laten plaatsvinden, maar dit hoeft niet. Hoeveel en hoe vaak je verhuurt bepaalt of de verhuur als bedrijfsmatig kan worden gezien. Als je B&B niet gezien wordt als een bedrijfsmatige bezigheid dan werkt de opgave van de inkomsten zoals Vakantieverhuur hierboven beschreven, dus bij de aangifte inkomstenbelasting (BOX1). Dit is verreweg het minste werk.

Als je je B&B wil zien als een bedrijfsmatige bezigheid, of als de Belastingdienst vindt dat je bedrijfsmatig werkt (ze melden je dat als ze dat vinden zie Wanneer ondernemer dan schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel en start je daarmee in principe een eenmanszaak. (Zie ook eenmanszaak bij de belastingdienst, kijk daar ook even bij de link naar het ondernemersplein van de KvK) De Belastingdienst zal tevens bepalen of je BTW moet afdragen en je dan voorzien van een BTW nummer. Je wordt door de belastingdienst gezien als een ondernemer.

Wat betekent het hebben van een eenmanszaak:

 1. Je moet een boekhouding voeren
 2. Je moet facturen uitreiken met een uniek nummer en BTW in rekening brengen
 3. Je moet periodiek de BTW uitrekenen, aangeven en betalen
 4. De winst die je maakt met je eenmanszaak wordt volgens de regels van de inkomstenbelasting belast dus BOX 1
 5. Je hebt fiscale voordelen zoals een startersaftrek en zelfstandigen aftrek (voor zelfstandigen aftrek moet je voldoen aan het urencriterium van zo’n 1250 uur werken aan je bedrijf)

Voor bedrijfsmatige verhuur informeer jezelf bij een belasting adviseur.

Aangeven in Box 3

BOX 1 versus BOX 3

Hierboven wordt er steeds van uitgegaan dat je je gedraagt zoals de Belastingdienst dat wil, namelijk dat je de inkomsten uit kortstondige verhuur altijd bij de inkomstenbelasting, dus BOX 1, opgeeft.

Het is echter ook mogelijk je inkomsten in BOX 3 op te geven. Dit gaat dan meestal over niet bedrijfsmatige BenB verhuur, want bedrijfsmatige verhuur valt volgens de regels van de Belastingdienst altijd in BOX 1. BOX 3 betekent inkomsten uit bezit zoals een aandelenportefeuille of bv een zomerhuisje. Over BOX 3 bezit betaal je een percentage van de waarde van het bezit aan belasting, de werkelijke kosten en opbrengsten doen er niet toe, deze zijn niet aftrekbaar en, niet onbelangrijk, onbelast. Het percentage dat je betaalt is afhankelijk van de omvang van je bezit en kan zelfs heel laag zijn als je weinig bezit hebt en oplopen tot zo'n 2% als je veel vermogen hebt. Je kunt er als kortstondige verhuurder voor kiezen je verhuurde gedeelte in BOX 3 te stoppen, het is echter niet altijd aantrekkelijk.

Algemeen kan gesteld worden dat het aangeven in BOX 3 aantrekkelijker is onder de volgende voorwaarden:

 1. Hoe meer je verhuurt
 2. Hoe meer hypotheek je hebt
 3. Hoe minder andere BOX 3 bezittingen hebt

Een precieze formule is niet zomaar te geven, maar mocht je de weg van aangeven in BOX 3 overwegen, zorg dan dat je jaarlijks de beide scenario's doorrekent, nl met de 70% regel in BOX 1 of onderbrengen in BOX 3. Afhankelijk van de uitkomst kan dan één van de scenario's gekozen worden voor de aangifte inkomstenbelasting. Je kunt de scenario's doorrekenen met het aangifte programma van de belastingdienst, want alle gegevens zijn bekend. Je moet aangifte doen voor 1 mei van het jaar daarop.

Op de Bijeenkomst van 23 april 2018 gaven professor Jan van de Streek en Teun Schoeman een presentatie over Box 1 en/of Box 3, klik hier om het verslag van de presentatie te lezen.

Gerechtshof Amsterdam bevestigt Op 11 juli 20-19: opbrengst toeristische verhuur in box 3 en niet in box 1, lees hier de volledige uitspraak

Zie ook eenmanszaak

Toeristenbelasting

Als je aan vakantieverhuur doet (volgens de geldende normen 30 dagen je huis aan toeristen verhuren, meestal als je zelf op vakantie bent) of je voert een B&B dan moet je toeristenbelasting betalen. Daartoe meld je je aan bij de gemeentelijke website.

nadat je je hebt aangemeld krijg je een bevestiging van de gemeente per e-mail en in maart krijg je de uitnodiging om je toeristenbelasting op te geven. Mocht je problemen ondervinden die voor mede-hosts van belang zijn en die je hebt kunnen oplossen, dan horen wij dat graag en vermelden de oplossingen graag op deze pagina.

Overigens draagt Airbnb toeristenbelasting namens jou af.

REGELGEVING GEMEENTE AMSTERDAM

Model checklist voor BOA's: wat kunt u verwachten bij een inval?

De gemeente Amsterdam heeft een uitgebreide 'Handreiking Handhaving toeristische verhuur' voor BOA's. U kunt hier het hele document inzien. De checklist staat op pagina 28.

Laatste nieuws