Gemeente: Regels Vergunning en meldplicht Vakantieverhuur

Als u uw woning aan toeristen wilt verhuren hebt u vanaf 1 juli 2020 een vergunning nodig. En u moet iedere verhuur vooraf melden bij de gemeente. In het Burgwallengebied en Grachtengordel-Zuid is vakantieverhuur vanaf 1 juli 2020 verboden.

Vergunning en meldplicht

Bij vakantieverhuur verhuurt u uw hele woning aan toeristen waarbij u zelf tijdelijk niet thuis bent, bijvoorbeeld door vakantie. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo mag in Amsterdam een woning maximaal 30 nachten per jaar worden verhuurd aan maximaal 4 personen.

Als gevolg van een uitspraak van de Raad van State in januari 2020 is vakantieverhuur zonder vergunning niet langer toegestaan. Daarom geldt met ingang van 1 juli 2020 naast de al eerder ingevoerde meldplicht ook een vergunningplicht voor vakantieverhuur. Wilt u uw hele woning verhuren aan toeristen, dan moet u eerst een vergunning aanvragen. U kunt dat doen vanaf 1 juli via www.amsterdam.nl/vakantieverhuur. De vergunning kost € 45,- en is geldig tot en met 31 maart 2021. Naast de vergunningplicht moet u ook iedere keer dat u de woning verhuurt, dit melden bij de gemeente via www.amsterdam.nl/vakantieverhuur.

Verbod vakantieverhuur in 3 wijken

Uit onderzoek is gebleken dat Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en Grachtengordel-Zuid onder grote toeristische druk staan. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid voor bewoners, ook vaak achter de voordeur. Het college van B&W heeft daarom besloten om met ingang van 1 juli 2020 vakantieverhuur te verbieden in deze wijken.

Boetes

Tot 1 augustus 2020 geven we alleen een waarschuwing aan vakantieverhuurders die nog geen vergunning hebben en de vakantieverhuur niet hebben gemeld, op voorwaarde dat zij zich aan de voorwaarden en voorschriften van vakantieverhuur in Amsterdam houden.

Hebt u op 1 augustus geen vergunning dan kunt u daarvoor een boete krijgen van € 20.750,-. Voor niet melden van vakantieverhuur kunt u een boete krijgen van € 6.000,-. Als u zich niet aan de voorwaarden voor vakantieverhuur houdt kunt u een boete krijgen van € 20.750,-.