Parool: NBTC 'Leg toerist niets in de weg'

Herman Stil

Toeristen ontraden om naar Amsterdam te komen, zoals het stadsbestuur wil, is volgens NBTC onnodig en onverstandig. Het toerismebureau weigert daarom mee te werken aan een ontmoedigingscampagne, al wordt dat wel door de gemeente geclaimd. "Juist nu moeten we mensen uitnodigen naar ons land te komen."

In een brief aan de gemeenteraad kondigde wethouder Victor Everhardt van Economische Zaken vorige week aan dat de stad inzet op 'het zoveel mogelijk ontraden van toeristen om Amsterdam te bezoeken'. En: 'In samenwerking met het rijk en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) wordt de boodschap richting het buitenland versterkt'. Vandaag debatteert de gemeenteraad over het toerismebeleid en de brief van D66'er Everhardt.

Ook in Amsterdam

Het NBTC wist van niets. Het stadsbestuur heeft het NBTC niet benaderd over een ontmoedigingscampagne. "We hebben daar hoogstens via officieuze weg van vernomen," zegt directeur Jos Vranken. De hoofdstad is geen partij in het toerismebureau, ook niet financieel.

"Wij raden nooit specifieke plekken af en gaan dat ook nu niet doen," zegt Vranken. "Als je mensen iets ontraadt, maak je hen er juist op attent. We moeten buitenlandse en binnenlandse gasten actief voorlichten en gidsen naar plekken waar het aantrekkelijk en veilig verblijven is. Dat is ook in en om Amsterdam. Als je niets doet, vervallen bezoekers in oude reflexen." Daarmee bedoelt hij dat die dan sowieso naar de highlights gaan.

Economie stutten

Stadsbezoek ontmoedigen is volgens Vranken niet nodig. "Uit ons onderzoek in Nederland en de zes belangrijkste toeristische herkomstlanden blijkt dat dit jaar 50 procent minder Nederlanders op vakantie gaan in eigen land en er 60 procent minder buitenlandse gasten komen."

"De mensen die dat wel doen, zoeken in eerste instantie naar rust, ruimte, natuur en groen. Steden als Amsterdam zijn echt minder in trek. De verwachting dat het toerisme er snel weer tot drukte leidt, wordt niet ondersteund door de feiten. En met alle respect: wat moet je dan ontraden?"

"We moeten de mensen die bereid zijn nu naar ons land te komen, geen strobreed in de weg leggen. Zij zijn keihard nodig om de economie te stutten, vooral die in Amsterdam. Ondernemers en hun werknemers staat het water tot aan of boven de lippen. Laten we er in hemelsnaam voor zorgen dat die mensen een toekomst hebben."

NBTC gaat volgens Vranken dan ook gewoon door met het werven van toeristen. "Wij gaan specifiek doelgroepen aanspreken om ze toch naar Nederland te halen, in eerste instantie vooral Belgen en Duitsers. Dat breiden we uit naar andere landen, zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar dat zijn geen groepen die nu voor Amsterdam kiezen."

'ZIE BEWONERS EN ONDERNEMERS ALS BONDGENOTEN'

Het Amsterdamse toerismebeleid staat of valt volgens NBTC-directeur Jos Vranken bij gelijkwaardig overleg tussen alle betrokkenen.

"Natuurlijk staan bewoners centraal. Maar als je daar een streep trekt, zoals Amsterdam nu doet, doe je jezelf tekort. Er komt pas een echte oplossing als je bewoners én ondernemers als bondgenoten ziet en niet als vijanden. Een aantrekkelijke plek om te wonen is een aantrekkelijke plek om te bezoeken en daarmee een aantrekkelijke plek om te ondernemen."

"Als we niet gemotiveerd het gesprek met elkaar aangaan, blijf je hangen in ondoordachte en onuitvoerbare plannen, zoals het mogelijk sluiten van hotels vanwege corona of drukte. Daarmee ga je er volledig aan voorbij dat in Amsterdam twee derde van het bezoek uit dagjesmensen bestaat. Je treft met zo'n maatregel waardevolle bezoekers, die niet alleen in het hotel geld uitgeven, maar ook aan de lokale economie."