Drukte in Amsterdam komt vooral door de Amsterdammers en Nederlanders

De drukte in Amsterdam is een groeiend probleem, maar daar heeft particuliere verhuur maar een heel klein aandeel in. Van de 17 miljoen bezoekers per jaar komen er 7,7 miljoen uit Amsterdam en Nederland en 9,3 uit het buitenland. Maar de toename van bezoekers sinds 2012 uit Amsterdam (17,6%) groeit harder dan die van toeristen (12,8%).

Onderzoeksrapport drukte en leefbaarheid in de stad

Deze drukte - vooral in de binnenstad - rechtvaardigt maatregelen om daar iets aan te doen, maar de particuliere verhuur huisvest niet meer dan 5% - 10% van deze toeristen. De gemeente telt 4.600 B&B's, 1.100 short stay appartementen en 18.000 adressen voor vakantieverhuur (zie evaluatie gemeente mei 2016). Dat zijn in totaal 23.700 adressen.  Met elkaar faciliteren zij maximaal 1 miljoen overnachtingen per jaar (uitgaande van 40 per adres per jaar) op een totaal van 12 miljoen overnachtingen in 30.000 hotelkamers. Dat is echt niet meer dan 5% - 10%.  Drukte wordt niet veroorzaakt door B&B en vakantieverhuur, daar is hun aandeel in de totale stroom te klein voor. Sterker nog, Particuliere verhuur draagt bij aan spreiding van toeristen over de stad omdat 65% het grootste aanbod in West, Zuid en Oost zit en niet meer dan 35% in het centrum (zie dezelfde gemeentelijke evaluatie). Wie dus iets aan de drukte wil doen moet niet de particuliere verhuur 'ontmoedigen' (dat is nu beleidslijn), maar hotels sluiten en de cruiseterminal naar Zaandam verplaatsen. 

Ook illegaliteit en overlast kunnen niet toegeschreven worden aan de 22.000 mensen die hun huis tijdens de vakantie verhuren of een B&B/short stay runnen.  'Deze vormen van verhuur veroorzaken de minste overlast' schrijft de gemeente zelf in zijn evaluatie van mei 2016. Illegale hotels, dronken bezoekers (ook hier komt de helft uit Nederland om in Amsterdam zijn vrijgezellenfeest te vieren) worden niet veroorzaakt door de in grote meerderheid bonafide B&B houder of vakantieverhuurder. Dezelfde evaluatie noteert dat juist B&B verhuur helpt de rust te bewaren omdat de hoofdbewoner er zelf ook woont en een oog in het zeil houdt.

Illegale verhuur, misbruik, overlast en woningonttrekking komen voor, maar worden niet veroorzaakt door de opkomst van deze deeleconomie. De meeste verhuurders zijn bonafide, hebben hun B&B gemeld, betalen toeristenbelasting en bewaken de rust en orde in het deel van het huis dat zij verhuren. Deze verhuurders verdienen niet alleen een stem, zij kunnen bijdragen aan een gemeentelijke visieontwikkeling waarin deze uitwassen worden voorkomen en bestreden.