Brief aan de verhuurplatforms

Beste toeristische verhuur platforms, AirBnB, Booking.com, Wimdu, Home Away, Expedia, Tripadvisor, One Fine Stay en MisterbandB,

Amsterdam Gastvrij behartigt de belangen van alle Amsterdamse host die hun huis aanbieden voor vakantieverhuur of in een Bed & Breakfast toeristen ontvangen. We proberen daarbij de Amsterdammers duidelijk te maken dat de verhuurders die wij vertegenwoordigen een positieve bijdrage leveren aan de stad en hun buurt en een goede verstandhouding hebben met hun buren.

Tegelijkertijd zien wij dat er kan worden gefraudeerd op platforms en dat we daar als Vereniging elke keer op worden aangesproken. Wij hebben veel kritiek op de gemeente Amsterdam over de regels en wijze van handhaving, maar ondersteunen de strijd tegen de illegale verhuur van woningen. Niet alleen zorgt deze fraude voor overlast en het onttrekken van woningruimte, het plaatst ook alle hosts die zich netjes aan alle regels houden in een kwaad daglicht.

Recent is onder meer in een AT5 uitzending en een uitzending van Nieuwsuur naar voren gekomen dat het eenvoudig zou zijn om te frauderen op het AirBnB platform. Zo zien we dat een advertentie op exact hetzelfde adres zonder problemen kan worden gedupliceerd en verhuurd (om zo de 60 dagen teller te vermijden), dat er geen controle zou zijn op het aantal mensen aan wie je mag verhuren (maximaal 4) en dat het zelfs mogelijk zou zijn om een sociale huurwoning aan te bieden. Dit probleem speelt bij alle platforms.

Wij hebben helaas ook zelf moeten constateren dat het soms heel eenvoudig is, buiten de Amsterdamse regels om, te verhuren op verschillende vakantieverhuur platforms zonder dat er een melding komt. Nu begrijpen we dat het in principe de eigen verantwoordelijkheid is van de verhuurder dat hij de Amsterdamse regels volgt, maar op deze manier wordt het wel heel makkelijk gemaakt om te frauderen en daar hebben alle goedwillende hosts last van.

Amsterdam Gastvrij roept daarom de vakantieverhuur platforms AirBnB, Booking.com, Wimdu, Home Away, Expedia, Tripadvisor, One Fine Stay en MisterbandB op om de volgende aanpassingen te doen op hun platforms zodat fraude door kwaadwillende gastheren en – vrouwen zoveel mogelijk wordt tegengegaan en iedereen zich aan de gemeentelijke regels houdt.

1. Maak het onmogelijk om op exact hetzelfde adres een zelfde tweede advertentie aan te bieden voor een hele woning of appartement om zo de 60 dagen kalender te ontwijken, tenzij het een B&B is waarbij iemand meer kamers apart aanbiedt.

2. Blokkeer mensen voor bepaalde tijd als zij blijven verhuren aan overlast gevende gasten.

3. Maak het onmogelijk om te verhuren aan meer dan 4 mensen, tenzij men daar expliciet vergunning voor heeft.

4. Maak het onmogelijk dat verhuurders op hetzelfde moment op hetzelfde adres zowel een heel appartement aanbieden (vakantieverhuur) als een bed & breakfast. Opeenvolgend kan wel.

We hopen hiermee dat we er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat de vele positieve kanten van de verhuur van je woning aan toeristen naar voren komen, zonder overlast voor de buren.

Met vriendelijke groet,

Tim Klein Haneveld, voorzitter