Juridisch: Geacht College, Ik verzoek en zo nodig sommeer u...

Geacht College,

Ik richt mij tot u namens de VERENIGING AMSTERDAM GASTVRIJ en de WOONBOOT VERENIGING AMSTERDAM (WVA) (voorheen de Vereniging Waterwonen).

Zoals bij u bekend geldt dat als mensen een Bed and Breakfast hebben of gaan beginnen, zij vanaf 1 januari 2020 een vergunning moeten aanvragen. Per wijk is een maximaal aantal vergunningen beschikbaar. Zijn er in een wijk meer aanmeldingen dan vergunningen, dan verloot de gemeente de vergunningen onder het aantal aanmelders.
De Europese Dienstenrichtlijn stelt eisen aan de verdeling van schaarse vergunningen. Een van deze eisen is dat de selectieprocedure in casu de loting alle waarborgen voor onpartijdigheid en transparantie moet bieden, met inbegrip van met name een toereikende bekendmaking van de opening, uitvoering en afsluiting van de procedure.

U heeft tot op heden onvoldoende tot geen uitvoering gegeven aan deze eisen. Reeds op 14 januari jl. tijdens een bijeenkomst in de Nassaukerk en vervolgens op 15 januari jl. middels een mail van de heer Klein Haneveld, voorzitter van de Vereniging Amsterdam Gastvrij, is dringend verzocht hieraan uitvoering te geven.
U heeft quota vastgesteld en u heeft bepaald dat de loting wordt gevolgd als verdelingsprocedure. De volgende stap heeft u wellicht wel gemaakt, de vaststelling van de uitvoeringsregels maar heeft u in ieder geval nog niet bekendgemaakt. Wij gaan er vanuit dat er minstens twee soorten reglementen zijn opgesteld: één voor de aanmelding op grond waarvan wordt bepaald of mag worden deelgenomen aan de loting én een voor de eigenlijke loting met in dat reglement op welke manier, waar, wanneer en door wie de loting zal worden gehouden en dat mensen bevoegd zijn daar in persoon of bij gemachtigde tegenwoordig te zijn.

Verder merken wij wellicht ten overvloede reeds nu al op dat de toelating tot de loting is aan te merken als een besluit in het bijzonder als een beschikking. De beslissing is gericht op rechtsgevolg want zonder acceptatie kunnen de betrokkenen niet verder deelnemen aan de procedure. Dit besluit moet tijdig derhalve voor de loting worden bekendgemaakt.
Het enige waarvan wij op de hoogte zijn is dat na 15 februari 2020 de aanmeldingen per wijk worden gegroepeerd. Er wordt dan bekeken of en in welke wijken er geloot wordt. De loting vindt plaatst tussen 17 en 29 februari 2020 en wordt verricht door een notaris. De notaris stelt een volgorde vast, waarbij de uitgelote aanmeldingen op een wachtlijst worden geplaatst. Tussen 1 en 10 maart 2020 krijgt iedereen die zich heeft aangemeld de uitslag en de plaats op de wachtlijst per brief.

Dit is volstrekt onvoldoende gezien de eisen die gesteld worden door de Dienstenrichtlijn.
Ik verzoek en zo nodig sommeer u binnen 8 dagen na heden een einde te maken aan deze onrechtmatigheid bij gebreke waarvan ik namens mijn cliënten de noodzakelijke rechtsmaatregelen zal treffen.