AGV: brief aan de gemeente wegens ten onrechte opgelegde 6000

Brief d.d. 20-2-2020 aan Laurens Ivens, wethouder wonen en bouwen, betreffende teruggave van reeds geïnde maar ten onrechte opgelegde 6000 euro boetes voor het niet melden van Vakantieverhuur.

Geachte heer Ivens,

De laatste paar weken is veel onrust en verontwaardiging ontstaan wegens het feit dat gemeente regels (i.c. meldplicht van vakantieverhuur) heeft opgesteld die in strijd zijn met landelijke regelgeving. Logischerwijs heeft u besloten dat er niet meer gehandhaafd zal worden op het niet melden van vakantieverhuur. De Vereniging Amsterdam Gastvrij vindt dat u een stap verder moet gaan:

Afgelopen jaar heeft de gemeente Amsterdam boetes van € 6.000 opgelegd wegens het niet of niet tijdig melden bij de gemeente van vakantieverhuur. Uit de uitspraak van de Raad van State van 29 januari 2020 (ECLI:NL:2020:261) blijkt echter dat deze boetes niet opgelegd hadden mogen worden. In deze uitspraak is beslist dat de meldplicht vakantieverhuur in strijd is met de Huisvestingswet. Een 'Onverbindende vrijstellingsbepaling', zodat de grondslag voor de meldplicht in de Huisvestingsverordening is komen te vervallen. Hieruit volgt dat de boete zoals opgenomen in tabel 2 in bijlage 3 bij de Huisvestingsverordening eveneens onverbindend is. De boetes hadden niet opgelegd kunnen worden.

Met bovengenoemde uitspraak is komen vast te staan dat zowel het opleggen van de boete als het afwijzen van de bezwaarschriften een door de gemeente onrechtmatig genomen besluit is geweest. Hiermee heeft de gemeente een onrechtmatige daad ex artikel 6:162 BW begaan.

Amsterdam Gastvrij verzoekt de gemeente Amsterdam dan ook om haar te berichten dat de geïncasseerde boetes zo spoedig mogelijk zullen worden teruggestort op de rekening van de desbetreffende gedupeerden.

Uit oogpunt van betrouwbaarheid van de gemeente en om de gelijkheidsbeginsels tussen de burgers te waarborgen zou het de gemeente sieren om over te gaan tot teruggave van de geïnde boetes van €6.000 wegens het niet melden van vakantieverhuur. Dit om te voorkomen dat bewoners van Amsterdam genoodzaakt worden om juridische stappen (klacht bij de ombudsman, civiele procedure wegens onrechtmatige daad) te ondernemen en nog meer kosten moeten maken wegens een boete die nooit opgelegd had mogen worden.

Wij rekenen op uw medewerking.

Hoogachtend,

Marion Lepinasse,
Tim Klein Haneveld
Vereniging Amsterdam Gastvrij

Meld u hier svp als u ten onrechte uw reeds betaalde boete van 6000 euro niet terug krijgt

Antwoord van Laurens Ivens:

Dank voor deze opvatting! Er zijn hier ook raadsvragen over gesteld. Het college gaat die netjes beantwoorden, maar besteedt nu eerst vooral aandacht aan het aanpassen van de regels wat nodig is door de verrassende uitspraak van de Raad van State.  

Met vriendelijke groet, 

Laurens Ivens