Verslag Campagnebijeenkomst en Juridische zaken

Tijdens deze bijeenkomst in het Claverhuis is een flink aantal ideeën geoogst voor mooie campagnes. Op dit moment zijn mensen die zich daarvoor hebben opgegeven aan de slag om ze concreet uit te werken.

De bijeenkomst werd geopend met een aantal tips van Iris de Roos, juriste bij van Bavel advocaten en o.m. gespecialiseerd in B&B- en vakantieverhuur problematiek  aan B&B houders:

    Instrueer je gasten dat jij de hoofdbewoner bent.
    Leg persoonlijke spullen neer.
    Houd de deuren open (geen sloten) aan een gemeenschappelijke trap.
    Een trap is gemeenschappelijk als je hem deelt met je gasten.
    Zorg voor een gemeenschappelijke voordeur die toegang geeft tot de B&B en je eigen woning. Een aparte voordeur is absoluut niet toegestaan en niet te verdedigen.
    Toestaan keuken onduidelijk: soms wel soms niet, wellicht komt de gemeente er nog op terug.
    Exploitatie moet je zelf doen. Een familielid mag de deur openen maar je moet  wel zelf in je eigen huis overnachten. Je mag wel afwezig zijn vanwege werk, niet vanwege vakantie.
    Geen vakantieverhuur en B&B in hetzelfde jaar.
    Bekijk na een eventueel bezoek van BOA's (buitengewoon opsporingsambtenaar) de foto’s die je opgestuurd krijgt goed of ze geen kasten hebben overgeslagen. Onvolledig onderzoek is geen basis voor bewijs dat er geen hoofdbewoner is.

en verder:
Tijdens de campagne bijeenkomst op 25 juni j.l. waren er drie leden die vonden dat Amsterdam Gastvrij zich alleen op de belangenbehartiging van B&B houders moet richten. Amsterdam Gastvrij behartigt de belangen van Vakantieverhuur en Bed & Breakfast. Hun argument daartoe is dat de B&B houder een echte ondernemer is en de vakantieverhuurder het er maar een beetje bij doet. Wij hebben vanuit het bestuur duidelijk gemaakt dat we het daar principieel niet mee eens zijn. Vakantieverhuurders en B&B houders worden allebei door de gemeente ten onrechte beticht van alle toeristische onheil en worden ingeperkt door steeds strakkere regelgeving. Daarin hebben we een gezamenlijk belang. Dat de aard van de belangenbehartiging niet hetzelfde is, spreekt vanzelf.