Telegraaf: cijfers bed and breakfasts onjuist, mensen straks brodeloos

Quota alleen gebaseerd op aanmeldingen

Mike Muller

De gemeenteraad van Amsterdam dreigt regels over de hoeveelheid bed and breakfasts (b&b’s) vast te stellen die gebaseerd zijn op onvolledige cijfers. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam Gastvrij, de spreekbuis voor vakantieverhuurders.

De gemeente wil het aantal b&b’s aan volumebeleid onderwerpen. Aangezien er een meldplicht geldt, gaat de gemeente uit van die hoeveelheid b&b’s. Per wijk werd vervolgens -op basis van de meldingen- een quotum vastgesteld.

Maar in veel gevallen blijken lang niet alle b&b’s zich te hebben geregistreerd bij de gemeente. Ook zouden oude aanmeldingen bij de gemeente ’kwijt’ zijn. Als die niet-geregistreerde verhuurders zich bij de uitgifte van vergunningen wél ineens melden, zal er moeten worden geloot. Dan zullen veel meer bedrijven hun deuren moeten sluiten omdat zij buiten de boot vallen, zo is de vrees.

In landelijk Noord is door b&b-houders onderzoek gedaan op adresniveau. De gemeente heeft daar een quotum vastgesteld op basis van 21 gemelde b&b’s. Uit adresonderzoek blijkt echter dat er 45 b&b-adressen zijn. „Doordat de gemeente met lagere aantallen werkt en het quotum daarop aanpast, zou dat betekenen dat meer dan de helft van de b&b’s moet sluiten”, stelt voorzitter Tim Klein Haneveld van Amsterdam Gastvrij.

Hij toont ook aan dat de gemeente in Oud-West onvolledige cijfers hanteert. In het huidige voorstel wordt het quotum daar vastgesteld op 451 vergunningen met de mogelijkheid tot groei van 10 procent. Amsterdam Gastvrij constateert dat ook daar lang niet alle b&b’s zich bij de gemeente gemeld hebben, onder andere door cijfers bij Airbnb -waar ook veel b&b’s worden verhuurd- op te vragen. „Volgens deze cijfers zijn er 1140 bed and breakfasts actief in Oud-West. Op basis van deze gegevens zijn er 644 b&b’s die moeten worden gesloten. Veel mensen worden brodeloos gemaakt.”

Woonwethouder Laurens Ivens (SP) vindt de bevindingen van de vereniging niet overtuigend, temeer omdat die worden gebaseerd op cijfers van Airbnb. „Airbnb faciliteert ook illegale b&b’s en dubbele advertenties. Ze geven ook geen inzicht in de adressen achter de advertenties. Wij baseren ons liever op de cijfers van wat de Amsterdammers zelf aangeven.”

Volgens Klein Haneveld worden veel mensen daarvan straks de dupe. „De cijfers rammelen. Tegelijkertijd snap ik ook dat de gemeente geen andere cijfers heeft om zich op te baseren. Maar op het moment dat je quota, die van grote invloed zijn op veel burgers, baseert op dermate onzekere aantallen registraties, moet je als overheid zeggen: dit kunnen we niet maken, laten we het beter uitzoeken.”