AGV: Loting van de baan Alle B&B's die zich hebben aangemeld kunnen een vergunning aanvragen

Vandaag kondigde wethouder Ivens tijdens de commissievergadering Wonen en Bouwen aan dat de loting voor B&B vergunningen niet door gaat. Ivens deelde mee dat er in totaal 2.700 aanmeldingen van B&B's om een vergunning aan te vragen zijn binnengekomen. In het centrum zijn dat er 300 minder dan verwacht. Daardoor worden de vastgestelde quota in het centrum niet overschreden. Dat is echter wel het geval in  27 andere buurten, buiten het centrum. Volgens de wethouder zijn de B&B's dus beter verspreid over de stad dan eerder gedacht.
 
Om deze reden is het voorstel, dat de afgelopen week is besproken met Amsterdam Gastvrij, om de quota opnieuw vast te stellen op basis van deze aantallen (2.700) i.p.v. op het aantal aanmeldingen op 1-1-2019, op basis waarvan de quota uit de Huisvestingsverordening zijn vastgesteld.
 
Dit betekent dat alle gemelde B&B’s een vergunning mogen aanvragen. Het totale quotum (+/- 3.200) blijft ook hetzelfde. De quota in het centrum worden wel iets lager, maar dit heeft dus geen gevolgen voor aangemelde B&B's. In andere wijken gaan de quota wat omhoog. Waardoor er nergens in de stad geloot hoeft te worden.
 
Wat vindt Amsterdam Gastvrij hiervan?
Op zich zijn we natuurlijk ontzettend blij dat alle gemelde B&B's een vergunning gaan krijgen. Dat is altijd onze belangrijkste inzet geweest. Tegelijkertijd bewijst het ons gelijk toen wij in december gehamerd hebben op het feit dat de aantallen van de gemeente niet klopten.

Het blijft bizar dat er op basis van deze niet kloppende cijfers en rommelige administratie wél beleid gebaseerd is. Bovendien vervalt met deze cijfers de grondslag onder dit beleid volledig. Waar gesproken werd over explosieve groei van het aantal B&B's, blijkt dit onzin te zijn. En schaarse vergunningen (met quota) een veel te zwaar middel en juridisch niet houdbaar.

Wij zullen dit beleid zo veel als mogelijk, inclusief aanvullende eisen zoals de 61m2, aanhangig maken bij de rechter.