Vakantieverhuurverbod gehele binnenstad in voorbereiding! 28 januari Raadsvergadering

Kom nu in actie! Stuur vóór 25 januari een schriftelijke reactie om je mening te geven. Het is ook mogelijk om in circa 2 minuten te zeggen waarom je het niet eens bent met een algeheel verbod op vakantieverhuur in het centrum van Amsterdam. Daarvoor is een speciale digitale inspreekavond op 26 januari om 19:30 uur ingepland. Deadline aanmelding inspreken bij de gemeente: 24 januari vóór 13:30 uur.

Onderaan deze pagina vindt u alles wat u nodig heeft om in korte tijd een doeltreffende mail te sturen of u voor te bereiden op een inspreekbeurt!

Bekijk hier de inhoud van het Seminar van Tim Klein Haneveld (voorzitter) en Marion Lépinasse (bestuurslid, juridische zaken) 2021-01-21, 17:00 uur.

Wat is er aan de hand?

In 2020 werd Amsterdam verrast door een vakantieverhuurverbod in de hele oude binnenstad en de helft van de grachtengordel. Het gaat hier om het verhuren van je eigen woning, ná het verkrijgen van een vergunning, voor een periode van maximaal 30 dagen per jaar, ook nog eens aangevuld met een verplichte melding voorafgaand aan de aankomst van elke gast. Daarbovenop komt er per 1 april een registratienummer. Het daadwerkelijke aandeel van vakantieverhuur, dus niet mensen op straat, maar verblijfstoeristen in dit hele gebied, bedraagt slechts 2,6%.

De gemeente is alweer druk doende dit vakantieverhuurverbod uit te breiden, ondersteund door een volksinitiatief uit begin 2020 (vóór het inperken van het aantal bezoekers aan Amsterdam en tégen vakantieverhuur). De argumentatie voor het verbod van afgelopen jaar was flinterdun en de juridische grondslag eveneens. In eerste instantie is het voor vakantieverhuurders van belang om hiertegen in het geweer te komen omdat het de B&B houders (nog) niet treft, toch raden we ook onze B&B leden sterk aan zich tegen de mogelijke uitbreiding van verbodsgebieden uit te spreken en zo een duidelijk signaal naar de politiek te geven. De macht van het getal is niet te onderschatten, maar de macht van de politiek evenmin.

Op 28 januari a.s. is er een raadsvergadering waar het Uitvoeringsprogramma Aanpak Binnenstad zal worden besproken. Een van de voorstellen is een vakantieverhuur verbod in het gehele centrum van Amsterdam. Het is belangrijk om in een vroeg stadium stemmingmakerij tegen te gaan. Niet alleen actieve vakantieverhuurders, maar dus ook B&B-houders en eigenlijk alle Amsterdammers die de mogelijkheid open willen houden om hun huis af en toe te mogen verhuren aan toeristen, zouden hiertegen in het geweer moeten komen. In deze ongewisse tijden en zeker daarna, kan het van cruciaal belang zijn om als Amsterdammer je eigen broek op te mogen houden en vakantieverhuur is daar voor sommigen een middel toe. Op 4 februari wordt vervolgens voornoemd volksinitiatief besproken.

Laten we stoppen met illegale verhuur over één kam te scheren met legale vakantieverhuur van 30 dagen per jaar. Laten we stoppen met het criminaliseren van gewone en ongewone Amsterdammers. Laten we stoppen met framen en het bedrijven van symboolpolitiek.

Nog eens ter verduidelijking: het gaat hier om het verhuren van je eigen woning, ná het verkrijgen van een vergunning, voor een periode van maximaal 30 dagen per jaar, ook nog eens aangevuld met een verplichte melding voorafgaand aan de aankomst van elke gast. Daarbovenop komt er per 1 april een registratienummer.

Zoals het in de loop van ons bestaan eerder regel dan uitzondering is geworden, roepen we iedereen, en onze leden in het bijzonder, op om per mail aan alle raadsleden duidelijk te maken dat dit soort voorstellen de werkelijke problemen niet oplossen. Vergelijkbare oproepen hebben altijd tot succes geleid, mede doordat we u altijd voorzien van goede informatie zodat u met zo min mogelijk moeite en tijd een zo professioneel mogelijk resultaat bereikt.

Stuur uw mail voor de vergadering van 28 januari (behandeling Uitvoeringsprogramma Aanpak Binnenstad, deadline 25 januari) en de vergadering van 4 februari (Volksinitiatief, deadline 1 februari) naar alle Raadsleden én naar onderstaande mailadressen.

Er is besloten om een extra inspreekavond te organiseren op 26 januari a.s. vanaf 19:30 uur. Aanmelden hiervoor kan tot 24 januari vóór 13:30 uur.

Raadsvergadering 28 januari commissie Algemene Zaken:

Onderwerp: uitbreiding vakantieverhuurverbod, behandeling Uitvoeringsprogramma Aanpak Binnenstad
Link naar de
raadsvergadering van 28 januari a.s., programma punt 9 algemene zaken, TKN 12
Aanmelden inspreken op 26 januari vanaf 19:30 uur, deadline 24 januari 13:30 uur
Mail je bezwaren naar secretariaatcommissieAZ@amsterdam.nl én naar MailboxraadscommissieAZvoorburgers@amsterdam.nl én naar alle Raadsleden. Deadline: 25 januari

Raadsvergadering 4 februari commissie FED (onder voorbehoud):

Onderwerp: bespreking Volksinitiatief vermindering toeristeninstroom en vakantieverhuurverbod.
Link naar de raadsvergadering van 4 februari a.s., programma punt nog niet bekend, de informatie over deze vergadering wordt hier aangevuld zodra we meer weten.
Aanmelden inspreken op 4 februari, deadline 2 februari 13:30 uur
Mail je bezwaren naar secretariaatcommissieFED@amsterdam.nl, naar mailboxraadscommissieFEDvoorburgers@amsterdam.nl, naar secretariaatcommissieAZ@amsterdam.nl én naar alle Raadsleden, deadline 1 februari 13:30 uur

Voorbeeldargumenten voor mail en inspreken beide vergaderingen:
Voorbeeldargumenten 1
Voorbeeldargumenten 2

Tips voor inspreken:

  • Gezien de spreektijd is het belangrijk dat je meteen aangeeft waarover je het woord voert en wat jouw mening is

  • Als er meerdere hosts zijn die mogen inspreken, probeer de argumenten te verdelen in onderlinge samenspraak

  • Geef duidelijk aan als je ook namens andere spreekt

  • Gebruik persoonlijke voorbeelden over hoe plannen jou raken/zouden raken

  • Denk na over de belangen/standpunten van verschillende partijen die je probeert te voertuigen

  • Gebruik heldere argumenten en herhaal die tijds je verhaal

  • Probeer alternatieven aan te reiken voor voorgestelde plannen