Opgelet: alwéér aanpassingen in de Huisvestingsverordening op komst: actie vereist!

Update 22 december: U hééft actie gevoerd en het hééft geholpen! Zojuist kwam het goede bericht binnen:
De aanscherping van de beperking van de ruimte voor B&B in de Huisvestingsverordening 2021 is met vereende kracht tegen gehouden!


Behalve VVD en CDA hebben zich de meeste oppositiepartijen sterk voor de zaak gemaakt, samen stemden ze mee met het betreffende amendement van D66.

Een flinke lobby vanuit Amsterdam Gastvrij, ondersteund door heel veel leden die aan onze oproep tot een mailactie aan alle raadsleden gehoor gaven, hebben uiteindelijk geleidt tot de aanname van een Amendement van D66. Dit amendement riep op om de tekst over de B&B ruimte zoals beschreven in de Huisvestings- verordening 2020 ongewijzigd te handhaven, dus de toevoeging en verscherping daarvan, niet op te nemen in de wijziging van de Huisvestingsverordening 2021.

Update 14 december:

betreffende de stemming op 16 december door de Raad over de wijzigingsvoorstellen op de Huisvestingsverordening 2021. Deze zijn op ondemocratische wijze tot stand gekomen en zijn dus onrechtmatig. Amsterdam Gastvrij stuurde een mail naar alle raadsleden. We maakten voor u ook een voorbeeldbrief, neem 5 minuten de tijd om hem te sturen. copy/paste of geef er uw eigen draai aan.

Voorbeeldbrief voor leden

Lijst van alle raadsleden

Compilatie raadsvergadering HvV 2021 amendement op B&B wijziging CDA, VVD, D66
Hala Naoum Néhmé VVD

Alexander Hammelburg D66

Rogier Havelaar CDA
Rogier Havelaar CDA

Wethouder Laurens Ivens SP

Alexander Hammelburg D66

Nieuwsflits van 4 en 8 december 2020:

Laat nog dít weekend van je horen! voor jezelf en voor je collega's! Onderaan deze pagina staan argumenten die je kunt gebruiken in een bezwaarmail

Zoals we intussen gewend zijn van de gemeente, wordt er hier en daar weer getracht om ongemerkt nieuwe aanvullende voorwaarden voor toeristische verhuur te implementeren. Zowel voor B&B als voor vakantieverhuur.

Op 9 december worden deze wijzigingen besproken in de Commissie Wonen en Bouwen. Om te voorkomen dat de voorgestelde beperkingen worden vastgelegd, is het van belang dat we een klein bombardement van bezwaarmails op alle commissieleden loslaten. Waar gaat het over?

Dit zijn de kernpunten van de nieuwe Wijzigingsverordening Wonen 2021:

Voor Bed& Breakfast en Vakantieverhuur

  • Een registratieplicht voor B&B en vakantieverhuur, ingaande per 1 april 2021. Dit betekent dat verhuurders een registratienummer moeten hebben en dit nummer moeten vermelden bij de advertentie op de betreffende platforms. 

  • Huurder mag ook vergunning aanvragen. Een positieve wijziging: het is niet langer vereist dat alleen de eigenaar een vergunning kan aanvragen. Zowel voor B&B als vakantieverhuur kan de huurder zonder toestemming van de (particuliere) eigenaar een vergunning aanvragen. Huurders van corporatiewoningen worden echter wel expliciet uitgesloten van vakantieverhuur en B&B. Helaas zijn de quota niet hierop aangepast, zodat huurder B&Bs mogelijk toch acht jaar moeten wachten op een vergunning.

  • Hogere boetes voor illegale verhuur

Voor Bed & Breakfast:

  • Beperking van het begrip woonruimte Er is een extra beperking ingevoerd over de aard van een B&B. In de HVV2020 stond:

“de B&B-woonruimte die ten behoeve van B&B wordt onttrokken is een deel van een zelfstandige woonruimte”

    Hier is nu de extra kwalificatie aan toegevoegd:

“de ruimte waar de toeristen slapen is een deel van een zelfstandige woonruimte, inhoudende dat de verhuurde ruimte bouwkundig is verbonden met de rest van de woonruimte zonder dat hier een verdieping, buitenplaats of andersoortige ruimte tussen zit.”

Deze extra beperking kan van grote invloed zijn voor B&B's die zich, als onzelfstandige woonruimte, bijvoorbeeld op een zolderetage bevinden. Deze zouden door de extra bepaling mogelijk nu niet langer als deel van een zelfstandige woonruimte gezien worden. Dit leidt tot een onwenselijke verdere versplintering van de vergunningen, aangezien de bestaande B&Bs vergund zijn onder de oude voorwaarden.

Voor vakantieverhuur

  • Het vergunningstelsel voor vakantieverhuur blijft, grotendeels in huidige vorm, bestaan. Vergunningen voor vakantieverhuur zullen 1 kalenderjaar geldig zijn met een overloop van 3 maanden in het volgende kalenderjaar. Dit is strijdig met de eerdere beweringen van de gemeente dat het vergunningstelsel voor vakantieverhuur tijdelijk zou zijn totdat de nieuwe landelijke wet van kracht zou zijn. De gemeente wilt alleen een vergunningstelsel in stand houden om nog meer controle op vakantieverhuur te houden.

  • De 3 verbodswijken voor vakantieverhuur blijven bestaan, terwijl de nieuwe wet stelt dat je eerst minder ingrijpende maatregelen moet proberen (registratiesysteem, nachtencriterium, vergunning, quota) . De beslissingsbevoegdheid om (verdere) verbodswijken aan te wijzen wordt bij het College gelegd (Art. 3.7.3.3) dat gebieden kan aanwijzen “waar een nachtencriterium van nul nachten geldt”. Dit verbod is ons inziens strijdig met de nieuwe wet.

Amsterdam Gastvrij maakt bezwaar tegen nog meer nieuwe beperkingen. Dit zijn de bezwaren:

Voor Bed & Breakfasts:

  • Beperking van het begrip woonruimte van B&B’s.

Voor vakantieverhuur:

  • Het in stand houden van het vergunningstelsel voor vakantieverhuur.

  • De korte duur (1 jaar) van een vergunning voor vakantieverhuur, alsmede de daarmee verbonden jaarlijkse leges.

  • Het in stand houden van de verbodswijken in strijd met de nieuwe wet. 

Gebruik voor uw mail deze voorbeeldargumenten:

  1. Argumenten tegen verdere inperking van B&B’s, bijv. op zolder
    'De ruimte waar de toeristen slapen is een deel van een zelfstandige woonruimte, inhoudende dat de verhuurde ruimte bouwkundig is verbonden met de rest van de woonruimte zonder dat hier een verdieping, buitenplaats of andersoortige ruimte tussen zit'.

  2. Argumenten tegen het in stand houden van het vergunningsstelsel en verbodswijken voor vakantieverhuur in strijd met de nieuwe wet, beide in strijd met de nieuwe wet

  3. Argumenten tegen de korte duur en jaarlijkse leges voor vakantieverhuur

Stuur uw mail vanavond nog naar de lijst met commissiesleden die we voor u klaar hebben gezet, én naar mailboxraadscommissieWBvoorburgers@amsterdam.nl.

U heeft ook de mogelijkheid om in te spreken tijdens de online commissievergadering. Geef u dan hier op Inspreken voor agendapunt 13. Als de inspraak ‘vol’ is kun u uw tekst opsturen: Stuur uw tekst 48 uur voor de vergadering op