We hebben de rechtszaak tegen de gemeente over verbodswijken voor vakantieverhuur gewonnen!

Amsterdam Gastvrij heeft de gemeente Amsterdam voor de rechtbank gedaagd omdat zij van mening is dat de gemeente de wet overtrad door drie verbodswijken voor vakantieverhuur aan te wijzen. De rechtbank heeft ons in het gelijk gesteld.

De Huisvestingswet 2014 kent namelijk geen mogelijkheid voor een algeheel verbod op vakantieverhuur, oordeelt de rechtbank. Dit had de gemeente ook kunnen weten omdat er een nieuwe wet klaar lag, die deze mogelijkheid in zeer uitzonderlijke gevallen kent. De gemeente wilde daar echter niet op wachten…

Het is wel schrijnend dat de gemeente illegale regelgeving in het leven roept en denkt ermee weg te kunnen komen.

De rechtbank onderstreept verder dat ook onder de nieuwe wet Toeristisch Verhuur de mogelijkheid tot het aanwijzen van verbodswijken alleen in uitzonderlijke gevallen bestaat.

In ieder geval zal de gemeente thans niet overgaan tot het verbieden van vakantieverhuur in andere wijken zoals zij had aangekondigd. En ook de particulieren in de huidige verbodswijken kunnen een vergunning gaan aanvragen en verhuren binnen de verder strenge regels van de gemeente. (Burgwallen Oude Zijde, Burgwallen Nieuwe Zijde en Grachtengordel Zuid).

Dit zal echt niet het einde van de strijd betekenen, maar vooralsnog hangen we de vlag uit.

Lees hier het vonnis
Lees hier de persreacties
Lees hier de voorgeschiedenis

En mocht u dit lezen en nog geen lid zijn: wordt dan lid!
En mocht u een specifiek talent of kennis hebben: meldt u aan als vrijwilliger!