Telegraaf: Luistert de gemeente wel goed naar uitspraken van de Raad van State?

Auteur: van de Crommert, AMSTERDAM

Luistert de gemeente wel goed naar uitspraken van de Raad van State? Het is een vraag die dezer dagen meermalen wordt gesteld bij de Vereniging Amsterdam Gastvrij.

In december 2020 heeft de hoogste bestuursrechter de gemeente Amsterdam opgedragen om bij het opleggen van boetes bij toeristische verhuur, zoals via het platform Airbnb, rekening te houden met de mate van ernst van de overtreding en een duidelijk onderscheid te maken tussen illegale hotels en particulieren.

Er is werk van gemaakt bij het hoofdstedelijke college van B en W. Het stadsbestuur heeft inmiddels een nieuwe boetetabel bekendgemaakt. „Die zou in een of andere vorm van samenspraak met Amsterdam Gastvrij tot stand worden gebracht”, zegt Maarten Bruinsma van Amsterdam Gastvrij. Maar de belangenclub mocht niet eens een vrijblijvend advies indienen. „Daarom hebben we een Raadadres geschreven om de raadsleden op de hoogte te stellen van wat onze inbreng zou zijn, maar bovenal om de gemeente tot redelijkheid te bewegen.”

Dat er niet meegepraat mocht worden met de gemeente, is niet de enige teleurstelling die Amsterdam Gastvrij heeft. Tot grote schrik zijn er door de gemeente nauwelijks aanpassingen gedaan in het nieuwe, deze week gepresenteerde boetebeleid. „Feitelijk luistert de gemeente met de nieuwe boetetabel nog steeds niet naar de Raad van State. Er worden nog steeds maximale boetes van 8700 euro geëist voor kleine vergrijpen.”

Bruinsma heeft er zichtbaar moeite mee. „Die kleine vergrijpen zijn vaak administratieve overtredingen. Door daarvoor nog steeds een maximale boete uit te delen, geeft de gemeente geen invulling aan de opdracht van de Raad van State. Dit voelt niet als rechtvaardig van de gemeente. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente de logica niet inziet dat je niet voor elk vergrijp de maximale boete oplegt.”

Of de nieuwe boetetabel te toetsen is door een onafhankelijke partij? „Dat kunnen we wellicht vragen aan een rechtbank”, stelt Bruinsma. „Wat de gemeente Amsterdam nu doet, is in feite gewoon het juridisch opjagen van je burgers. Om iets van die maximale boete af te krijgen, moeten bewoners een juridisch traject ingaan.”

Bruinsma vergelijkt de situatie in Amsterdam met die in Utrecht. „In Utrecht heeft GL het initiatief opgepakt om onderscheid in de hoogte van de boetes te maken. Dat voorstel is aangenomen”, zegt de functionaris van Amsterdam Gastvrij. „Kleine administratieve overtredingen worden in eerste instantie met een bedrag van nog geen 200 euro beboet. Als je dat bekijkt, dan kun je toch niet anders oordelen dat een boete van 8700 euro, zoals Amsterdam die oplegt, buitenproportioneel is?”

Een woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens vindt dat het meningsverschil eerst in de gemeenteraad moet worden besproken. Dat zou woensdag gebeuren. De VVD had gevraagd om juridische onderliggende stukken met betrekking tot het boetebeleid, maar die niet ontvangen. De behandeling is om die reden uitgesteld tot september.