Europees Parlement: Akkoord over het verbeteren van de transparantie in de kortetermijnhuursector

·   Kortetermijnverhuur van accommodaties ontwikkelt zich snel, dankzij platforms als Airbnb, Booking en Expedia

·   Doel is het bevorderen van een verantwoordelijke en transparante platformeconomie in de EU

·   Gemeenschappelijke regels voor de registratie en identificatie van gastheren en hun eigendommen

·   Kwaliteitsgegevens zullen leiden tot betere handhaving en minder illegale vermeldingen

De onderhandelaars van het Parlement en de Raad zijn het eens geworden over nieuwe regels voor het verzamelen en delen van gegevens over kortetermijnverhuur om lokale overheden te helpen hun toeristische diensten te verbeteren.

Woensdagavond bereikten de leden van het Europees Parlement en het Spaanse voorzitterschap van de Raad een voorlopig akkoord over de verordening betreffende het verzamelen en delen van gegevens met betrekking tot kortetermijnverhuur van accommodatie (STR's). Dit initiatief heeft tot doel een transparante en verantwoordelijke platformeconomie in de EU te bevorderen en doeltreffend lokaal beleid te onderbouwen.

In een reactie op de deal zei rapporteur Kim Van Sparrentak (Groenen/EVA, NL): "Steden worstelen met een explosie van illegale vakantieverhuur. Hierdoor komt de leefbaarheid en betaalbaarheid van steden in heel Europa onder druk te staan. Tot nu toe hebben verhuurplatforms geweigerd gegevens te delen, waardoor het moeilijk is om lokale regelgeving te handhaven. Gelukkig maakt deze wet daar een einde aan en geeft het de steden weer meer controle. We laten zien dat het niet de grote techbedrijven zijn, maar de steden zelf, die de regels bepalen."

De overeengekomen maatregelen

Eenvoudigere registratie: de overeengekomen tekst voorziet in een gratis (of tegen evenredige kosten) online registratieprocedure voor kortetermijnhuurwoningen in de EU-landen die dit vereisen. Zodra de procedure is voltooid, ontvangen verhuurders een registratienummer waarmee ze hun woning kunnen verhuren. De relevante autoriteiten kennen de identiteit van de gastheer en kunnen hun informatie verifiëren.

Veiligere verhuurdiensten: online platforms zullen ervoor moeten zorgen dat het registratienummer van een verhuurder gebruikers in staat stelt de woning op de advertentie te identificeren en dat de verstrekte informatie betrouwbaar en volledig is. Platforms zullen "redelijke inspanningen" moeten leveren om steekproefsgewijs controles uit te voeren op deze informatie. Bevoegde autoriteiten kunnen registratienummers opschorten, platforms vragen illegale vermeldingen te verwijderen of sancties opleggen aan platforms of hosts die zich niet aan de regels houden.

Overdracht van gegevens: In het kader van de overeenkomst zullen de lidstaten één digitaal toegangspunt opzetten om maandelijks gegevens van platforms over de activiteiten van hosts (bv. specifiek adres, bijbehorend registratienummer, URL van de advertentie) te ontvangen. Een minder belastend regime is opgezet voor micro- en kleine platforms met gemiddeld 4.250 vermeldingen of minder. Deze gegevens zullen worden gebruikt om statistieken op te stellen en overheidsinstanties in staat te stellen de situatie ter plaatse beter te beoordelen en de toeristische diensten in hun gebied te verbeteren.

Volgende stappen
De informele overeenkomst moet door de Raad en het Parlement worden goedgekeurd voordat zij wet wordt. Na de inwerkingtreding hebben de lidstaten 24 maanden de tijd om hun registratiesystemen aan te passen en de nodige IT-infrastructuur op te zetten.

Achtergrond
De markt voor kortetermijnverhuur is de afgelopen jaren snel gegroeid, vooral door de opkomst en uitbreiding van honderden online platforms zoals Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor. Dit type accommodatie omvat ongeveer een kwart van de totale toeristische accommodatie in de EU en dit aandeel zal naar verwachting toenemen. Hoewel dergelijke verhuur voordelen oplevert voor verhuurders, toeristen en veel regio's, beweren sommige onderzoekers dat het ontbreken van passende regels ook bijdraagt aan problemen zoals hogere huizenprijzen, permanente bewoners die worden verdreven en gestoord, overtoerisme en oneerlijke concurrentie.

Origineel Artikel