Telegraaf: ’Boete van 3000 euro onredelijk’

door Richard van de Crommert

Deze weken vindt een reeks rechtszaken in Amsterdam plaats van bewoners die de naar hun ogen disproportionele boete aanvechten die ze van de gemeente hebben ontvangen. Gisteren werd daarbij een aanbeveling van de Ombudsman in de al enige tijd lopende discussie door juristen van de gemeente afgezwakt. „Dat is maar een opvatting.” Donderdag vond één van de zaken plaats, van Amsterdammer Alex Kitain die van mening is dat de boete van 6000 euro die hij van de gemeente kreeg, totaal niet in overeenstemming is met de kleine fout die hij maakte. Naar eigen zeggen vergat Kitain om op tijd melding te maken dat hij zijn woning verhuurde aan vakantiegangers. „Op het laatste moment in het proces ben ik dat vergeten”, zei hij daarover in de rechtbank. „Het was een menselijke fout. De boete die daarop volgde was onredelijk hoog.”

Vanaf 1 juli 2020 is het verplicht om het vooraf te melden als je je eigen woning tijdelijk verhuurt. Vanaf augustus 2020 is de gemeente daarop gaan handhaven. Dit kan alleen tot de dag voorafgaand aan de verhuur. En eens vergeten, is vergeten bij de gemeente Amsterdam. Je kunt niet achteraf een vergeten melding alsnog invoeren. Het is niet mogelijk om een vergeten melding recht te zetten. Er kwam geen waarschuwing of een eerste kleine boete. Nee, de gemeente Amsterdam verstuurde direct een boete van 6000 euro. Kitain heeft geld bij zijn moeder moeten lenen om de boete te betalen.

Donderdag bleek nogmaals dat de gemeente de Amsterdammers wantrouwt. En niet alleen de bewoners, maar de Ombudsman ook. Een advies van de Ombudsman over de al enige tijd durende discussie over de hoge boetes, werd door de juristen van de gemeente afgedaan als „een opvatting.” In reactie op de brief van de Ombudsman (met daarin het advies om een lagere, eerste waarschuwingsboete in te voeren) over vakantieverhuur schrijft het college van B en W het volgende: „Het college neemt deze aanbeveling over voor wat betreft eerste administratieve overtredingen. Door de genoemde matiging van de boete op eerste administratieve overtredingen bij vakantieverhuur wordt de boete substantieel verlaagd van 8700 euro naar 3000 euro.’

In de rechtszaak van donderdag, zeggen juristen namens het college van B en W: „Dat (een waarschuwingsboete ingevoerd zou moeten worden, red) is een opvatting. Daar hebben we dus niet voor gekozen.” Het is een aparte stellingname van de juristen, die daaraan toevoegden dat er rondetafelbesprekingen zijn gehouden tussen de gemeente en de Ombudsman. „De grote afwezigen daarbij waren de mensen die juist gepleit hebben voor hoge boetes”, aldus de gemeentelijke juristen. Die 3000 euro noemt Kitain nog steeds een buitensporig hoge boete. Maar dat vinden de juristen van de gemeente niet. Ze wezen in hun antwoord op het gemak waarmee het bedrag terugverdiend kan worden en dat de hoogte van de boete afschrikwekkend genoeg moet zijn. „Je gaat calculerend gedrag krijgen”, zei een gemeentejurist. „Zeven van de dertig dagen is al een grote hap van het geheel.”