AGV: FlitsActie tegen quota verlaging B&B vergunningen en het ongemotiveerd door de gemeente kunnen intrekken van uw B&B vergunning.

TWEEDE ACTIE: dien vóór 16 juli a.s. uw zienswijze in tegen de voorgenomen quotaverlaging B&B vergunning van 30% en de mogelijkheid dat de gemeente ongemotiveerd tussentijds uw vergunning kan intrekken.

Halverwege deze pagina staat alle informatie over de EERSTE ACTIE. Als u een mail naar de raadsleden hebt opgesteld kunt u deze gebruiken voor uw zienswijze, voeg dan uw bezwaar tegen het ongemotiveerd kunnen terugnemen van uw B&B vergunning daar aan toe. Hebt u nog geen mail/zienswijze dan kunnen de SUGGESTIES BIJ UW MAIL en FEITEN onderaan de pagina u van dienst zijn.
Hier vindt u alle informatie van de gemeente om uw zienswijze in te dienen waaronder de concept Huisvestingsverordening, de beleidstoelichting, nadere regels, woningschaarste en leefbaarheid, en de knop Geef uw reactie (zienswijze).

Hier vindt u de zienswijze van Amsterdam Gastvrij

en hieronder ziet u de gewraakte passage uit de concept HVV betreffende het intrekken van uw vergunning.


EERSTE ACTIE: verzet u tegen de voorgenomen verlaging van de B&B quota met 30%, kom in actie, uw vergunning staat op de tocht!

En u kwám in actie! U mailde vele raadsleden en vroeg in grote getalen inspreektijd aan. Dit resulteerde in de uitnodiging van de Raad om een uur eerder aanwezig te zijn en te kunnen praten met de raadsleden die een uur later aan het debat over de AAV mee deden. U kwam met 40 door storm en regen en dat maakte indruk. Overigens goldt dat ook voor de aanwezige raadsleden. Wat bleek was dat veel raadsleden niet op de hoogte zijn van de feiten en cijfers over B&B of zelfs de verschillen tussen B&B en vakantieverhuur. Daar hebben we iets aan kunnen doen. Wat ook bleek is dat de helft van de raad tegenover de andere helft staat en niet echt wil luisteren, zo lijkt het. Dit betreft met name de linker flank. De reaktie van wethouder Pels was zowel ont- als bemoedigend. We lijken onszelf op de kaart te hebben gezet.

Hieronder vindt u de video’s van de inspraak van Maarten Bruinsma en Henk Hagedoorn, de vragen van een aantal raadsleden en de antwoorden van wethouder Pels, zowel in de ochtend- als in de avondsessie.
inspraak Maarten Bruinsma, voorzitter Amsterdam Gastvrij
beantwoording vragen n.a.v. inspraak Maarten Bruinsma
Inbreng op B&B van Rogier Havelaar CDA
Thanee Didderen Partij voor de Dieren vragen
Myron von Gerhardt VVD vragen
Remine Alberts SP vragen
Tanay Bilgin Forum voor Democratie vragen
Beantwoording vragen door Wethouder Pels, eerste sessie
wat nog komt:
inspraak Henk Hagedoorn, lid Amsterdam Gastvrij
Eduard Mangal Denk vragen
Beantwoording avondsessie vragen van o.m. Juliet Broersen Volt door wethouder Pels

Alle benodigdheden voor de EERSTE ACTIE hier onder, binnenkort alle benodigdheden voor de TWEEDE ACTIE hier boven.

Amsterdam Gastvrij sprak al in, schreef al een Zienswijze en spreekt op ieder mogelijk moment van belang weer in, zoals aanstaande woensdag 5 juli om 9 uur ‘s ochtends.

  1. Wat kunt u doen? In het kader van ‘samen staan we sterk’ kunt u alle raadsleden een mail sturen met uw persoonlijke verhaal en wat het voor u zal betekenen als u straks uitgeloot wordt en uw vergunning kwijt bent. Doe dit nog dit weekend, aanstaande woensdag 5 juli is de raadsvergadering waarin besluiten zullen worden genomen.
    De macht van het getal telt, dit doen we weer samen, net zoals in vorige acties waarin we samen effectief konden zijn.

  2. Meld u aan om in te spreken tijdens de Raadsvergadering: niet dat u inspreektijd krijgt want die is al vol, maar als zoveel mensen spreektijd aanvragen zegt dat iets over de urgentie van het onderwerp. op het formulier meldt u geen organisatie, datum van inspraak 5 juli, agendapunt 3, onderwerp quota B&B, klaar.

  3. Kom aanstaande woensdag 5 juli om 9 uur naar de Willem Kraanzaal in de Stopera in een wit shirt. Alleen als we zichtbaar zijn hebben we kans dat we iets bereiken, dat hebben we in het verleden al een aantal keren laten zien.


SUGGESTIES VOOR UW MAIL: maak een pakkende onderwerpzin, begin met uw eigen persoonlijke alinea, welke gevolgen zal een eventuele loting/verlies van uw vergunning op uw leven hebben. Onderstaand een aantal feiten op een rij waarmee u uw argumentatie kunt opbouwen. Óf, nog eenvoudiger, copy/paste deze feiten achter uw persoonlijke alinea.

FEITEN (onderzoeken in opdracht van de gemeente Amsterdam, tenzij anders aangegeven)

Toeristische drukte

  • Bed & breakfast is verantwoordelijk voor slechts 3,8 % van de overnachtingen

  • Bed & Breakfast-houders zijn Amsterdammers die er voor zorgen dat de lokale middenstand wel vaart bij toeristen

  • Nog te bouwen (20) hotels bieden 5 keer zoveel overnachtingscapacititeit dan alle particuliere toeristische verhuur bij elkaar

  • Overnachtingen bij particulieren zijn veel beter verspreid over de stad dan hotels

Toeristische overlast

  • Over B&B’s komen geen overlastmeldingen binnen

  • Bed & Breakfast houders zijn Amsterdammers die zelf thuis zijn als ze gasten hebben

  • 75% van onze gasten reist met partner of gezin. Onze gasten verblijven bijna twee keer langer dan de gasten in hotels/hostels (3,5 dagen i.p.v. 2 per verblijf)

Woningontrekking

  • Bed & Breakfast houders zijn Amsterdammers die slechts een deel van de woning waarin ze zélf wonen tijdelijk verhuren, ze geven aan de B&B ruimte niet te zullen verhuren aan studenten of woningzoekenden, er komt dus geen woonruimte bij.

Amsterdam Gastvrij schreef op 24 maart 2023 haar zienswijze op de voorstellen in de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting (AAV), gericht op de passages die betrekking hebben op toeristische verhuur zoals geformuleerd in Doel 1 (pagina 22). op woensdag 5 juli wordt de AAV in de Gemeenteraad behandeld.

Amsterdamse Aanpak Volkshuisvessting
Zienswijze Amsterdam Gastvrij (pdf)
Nota van beantwoording AAV (vanaf pagina 19 aparte paragraaf over onze zienswijze)
Mailadressen van de Raadsleden let op: de meeste mailprogramma’s stellen een limiet aan de hoeveelheid ontvangers die u per tijdseenheid kunt verzenden. Bijv: Outlook verzendt uw mail aan niet meer dan 50 ontvangers per 5 minuten.

Volgende week volgt in een Nieuwsflits meer informatie over de vervolgactie die we samen vóór 16 juli ondernemen.