Oproep aan wethouder Everhardt: stel bewoners centraal en werk samen met álle lokale partners!

Geachte heer Everhardt, 

Met verbazing las ik in het Parool dat Amsterdam&Partners als onderdeel van een visie op de bezoekerseconomie de gemeente adviseert om zo snel mogelijk een totaal verbod op vakantieverhuur in te voeren. Directeur Geerte Udo (CC) stelt dat "bewoners en ondernemers het daarover eens zijn" en dat ‘vakantieverhuur niks bijdraagt. Als voorzitter van Amsterdam Gastvrij, de belangenvereniging voor particuliere vakantieverhuurders en B&B's, vertegenwoordig ik ruim 20.000 betrokken en gastvrije Amsterdammers en ik kan u vertellen, die delen de visie van Amsterdam&Partners en mevrouw Udo niet.

Met nog geen 10 procent van alle overnachtingen valt het marktaandeel van vakantieverhuur in het niet bij hotels, waarvan het aantal bedden nog elk jaar blijft toenemen. Een verbod zet dan ook geen zoden aan de dijk. Het doet bovendien de 20.000 Amsterdammers die economisch bijdragen aan een gastvrij Amsterdam ernstig tekort. Gasten die bij vakantieverhuurders verblijven betalen toeristenbelasting en geven hun geld uit in de stad. De mensen die bij ons verblijven, zijn juist de cultureel geïnteresseerde bezoekers waar u naar op zoek bent. Zij willen een authentieke ervaring en verblijven om die reden bij ons en niet in een hotel. Ook gezinnen kiezen om praktische redenen vaak liever voor een B&B of woning dan een hotelkamer.

Op de site van Amsterdam&Partners lees ik dat u de bewoners centraal wil stellen en u het moet hebben van de samenwerking met lokale partners. Eerlijk gezegd heb ik hier de afgelopen jaren niets van gezien of gemerkt. Terwijl wij toch duizenden Amsterdammers vertegenwoordigen en zelf zeer regelmatig verschillende vormen van samenwerking met de gemeente en andere partijen hebben gezocht. We worden graag actief betrokken bij gemeentelijke toekomstplannen voor toerisme, in plaats van dat er alleen over ons wordt gesproken. Voor het realiseren van duurzaam toerisme is immers betrokkenheid van alle partijen noodzakelijk, zo heeft ook de Rekenkamer in een recent rapport bepleit. Aan de aard van de adviezen te zien, lijkt het er sterk op dat de partners van Amsterdam&Partners voornamelijk uit de hotelbranche afkomstig zijn. Hotels, waarvan meer dan de helft in handen is van buitenlandse ondernemingen waardoor er (in normale jaren) zo’n 900 miljoen euro over de grens verdwijnt.

In plaats van verbod op vakantieverhuur in te voeren, zou het College allereerst een wethouder Toerisme moeten aanstellen die samen met alle betrokkenen in de stad gaat werken aan een toekomstvisie voor duurzaam toerisme en het herstel van de bezoekerseconomie na Corona. Daarvoor heb ik al eerder gepleit in het Parool. Meer informatie over onze positie en onze beleidsnota vindt u hier.

Het doet pijn om te zien dat deze voorstellen, met vergaande gevolgen voor vakantieverhuurders, gewone Amsterdammers, in deze voor hen al moeilijke tijd gedaan worden. Ik hoop dan ook dat u een lans wilt breken voor de grote groep Amsterdammers die via vakantieverhuur een belangrijke bijdrage levert aan de economie van onze stad.


Ik zie uit naar uw reactie,

Tim Klein Haneveld