Geachte kamerleden: neem B&B mee in hulppakketten!

Geacht Kamerlid,
Vandaag debatteert uw Kamer over de maatregelen die de Nederlandse overheid heeft genomen voor ondernemers die geraakt worden door COVID-19 (TOGS). Wij, Amsterdam Gastvrij, belangenvereniging van particuliere toeristische verhuurders waaronder veel Bed & Breakfasts, brengen inzake de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 graag het volgende namens onze leden (>700) onder uw aandacht. Onze leden worden hard geraakt door de COVID-19 crisis. Veel B&B houders en vakantieverhuurders komen nu door de beperkte lijst van SBI-codes echter niet in aanmerking voor de TOGS. Wij roepen uw Kamer daarom op om aandacht te vragen voor deze situatie door voor B&B houders minder streng vast te houden aan deze SBI-codes. 

Vrijdag werd het loket geopend om de TOGS aan te vragen, waarbij aangegeven werd dat de toeristische sector ook onder de getroffen sectoren viel. Nu blijkt echter dat een groot deel van de Bed & Breakfast-houders en andere hosts niet onder deze regeling vallen. Dit komt enerzijds omdat de SBI-code voor verblijfsreactie niet opgenomen is in de lijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en anderzijds omdat zij hun B&B niet als hun economische hoofdactiviteit hebben ingeschreven bij de KvK. Meer hierover kunt u ook teruglezen in dit nieuwsbericht van het Parool. Ten derde komt het voor dat B&B houders helemaal niet staan ingeschreven bij de KvK, omdat hun activiteit fiscaal niet wordt gezien als arbeid. Wel dragen deze B&B-houders BTW af. Vooral omdat de laatste groep niet als ondernemer wordt gezien, omdat zij niet (altijd) staan ingeschreven bij de KVK, maken zich ernstige zorgen, want hun inkomsten zijn volledig weggevallen. 

B&B houders en hosts zijn erg divers en de huidige TOGS met de beperkte lijst van SBI-codes doet geen recht aan de werkelijkheid. Wat echter alle B&B houders gemeen hebben is dat zij hard geraakt worden door het stilvallen het toerisme als gevolg van COVID-19.  

Wij pleiten er dan ook voor om ruimhartig om te gaan met de noodmaatregel voor B&B houders. Bijvoorbeeld door het aantonen van het betalen van de toeristenbelasting in voorgaande periodes. 

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en hopen dat uw fractie dit onderwerp morgen onder de aandacht kunt brengen tijdens het Kamerdebat. Uiteraard zijn wij beschikbaar voor eventuele vragen. 

Groet,
Tim Klein Haneveld

Amsterdam Gastvrij