Voornemen totaalverbod op vakantieverhuur in 3 wijken. Laat uw stem horen! Oók van belang voor B&B

Zienswijze van Amsterdam Gastvrij

De gemeente heeft een Ontwerpbesluit ingediend voor een totaalverbod op vakantieverhuur in 3 wijken: Burgwallen Oudezijde, Burgwallen Nieuwezijde en Grachtengordel Zuid (samen het gehele oude centrum met postcode 1012 en 1017). Volgens de gemeente is de ‘leefbaarheid ernstig aangetast door toeristische druk’. Het oude centrum is vanaf nu blijkbaar uitgebreid met een deel van de grachtengordel. Het kaartje laat zien dat (als dit Ontwerpbesluit geaccepteerd wordt) het nog maar een kleine stap is om de hele grachtengordel tot ‘besmet gebied’ te verklaren.

Ter illustratie:

  • Ivens recentelijk in ‘wonen met Ivens’: (…) ‘het belang van de gemeenschap gaat voor het belang van het individu, (…) ‘en daarom, het is te doen als je met elkaar durft te bepalen dat het eigendomsrecht ondergeschikt moet worden aan het publieke recht. Wij hebben gewoon recht op schone energie, op schone lucht, op huisvesting, en die rechten zijn echt essentieel belangrijker dan van een meneer die zegt ‘wij moeten zoveel mogelijk rendement op de pensioengelden hebben.’

  • Ivens twittert op 4 mei: ‘Te bizar voor woorden dat huisvesting vooral bij marktpartijen is gelegd! Hoogste tijd voor democratisering’. Dit klinkt als onteigenen…

Wat vragen we van u?
Dien vóór 28 mei een zienswijze in! Een zienswijze wordt meegewogen in de beslissing van de Raad, daarom: stuur een zienswijze naar de gemeente, óók als je zelf niet aan vakantieverhuur doet. Hier vindt u mogelijke argumenten voor een zienswijze. En bedenk uw eigen argumenten vanuit uw eigen situatie.

Waarom is het ook voor B&B’s van belang om hier tegen in opstand te komen?
Het huidige college is tegen elke vorm van particuliere toeristenverhuur, of het nu B&B’s zijn of mensen die hun hele huis een aantal weken per jaar verhuren aan toeristen. We hebben gezien dat wat bij vakantieverhuur begint wordt doorgetrokken naar B&B’s: Eerst van 60 naar 30 dagen terug voor vakantieverhuur, vervolgens een hele kerstboom aan regeltjes voor B&B houders erbij. Met als piek op de boom, de 61m2 beperking bovenop de 40% regel. B&B houders en vakantieverhuurders hebben veel meer met elkaar gemeen dan ze van de gemeente mogen denken, verdeel en heers is het spel tot nu toe.

Wat hebben B&B en vakantieverhuurders, onze leden dus, met elkaar gemeen?
De gemeente en de media hebben ons willen doen geloven dat B&B nog wel okee is, maar dat de vakantieverhuur voor overlast, woningnood, prijsopdrijving etc. zorgt. Laten we een aantal redelijke argumenten op een rijtje zetten en ons afvragen óf we wel zo veel van elkaar verschillen:

  • We letten heel goed op wie we in huis halen, B&B houders zijn thuis en kunnen hun gasten ter plekke corrigeren. Vakantieverhuurders willen hun huis graag weer in goede staat terug vinden en goed blijven met hun buren en kijken zo mogelijk nog beter uit.

  • We profiteren mee van het toerisme als inwoners van de stad. B&B houders en vakantieverhuurders verdienen beiden een centje bij en houden zo hun eigen broek in plaats van een hand op.

  • We kunnen daardoor blijven wonen in een steeds duurder wordende stad, we kunnen op vakantie, vul maar aan.

  • We zorgen allebei dat de plaatselijke middenstand en horeca kan blijven bestaan. Gasten van beide soorten gaan naar de plaatselijke supermarkt, eten na een dagje centrumbezoek in een buurtrestaurant met een biertje in de buurtkroeg en nemen een kijkje op de buurtmarkt.

  • We zorgen allebei voor spreiding, en dat komt de buurten ten goede. Onbegrijpelijk dat de gemeente ook een verbod op horeca, terrasjes en winkeltjes in buurten zet waar anders niets te doen is. En dan hebben we het niet over Nutella winkels maar over leúke winkels en horeca waar ook de buurt van mee profiteert.

Wanneer vallen de beslissingen: op 13 mei is de commissievergadering, op 28 mei wordt er in de raadsvergadering over besloten. De beslissing kan niet door de raad of commissie worden genomen want besloten is dat het college van wethouders hierover beslist. De wethouder zegt dat het college natuurlijk naar de raad zal luisteren, maar de kans dat het door gaat is dus groot. De tegenstand kan óók heel groot zijn en daar kunnen wij wat aan doen: Dien je zienswijze in vóór woensdag 28 mei! Mogelijke argumenten voor een zienswijze vindt u hier, stuur een zienswijze naar de gemeente.