Aan de Wethouder Bouwen en Wonen. Geachte heer Wedemeijer, 

Aan de Wethouder Bouwen en Wonen
Stadhuis
Postbus 202
1000 AE Amsterdam 

Geachte heer Wedemeijer,  

Eind 2019 heeft de gemeenteraad besloten tot het instellen van een vergunningstelsel voor houders van een Bed and Breakfast (B&B). Alhoewel de Vereniging Amsterdam Gastvrij (Amsterdam Gastvrij) zich tegen veel nieuwe bepalingen hebben uitgesproken, was de definitie van een B&B nooit onderwerp van discussie. Artikel 3.3.7.1.d en 3.3.7.2.c van de Huisvestingsverordening (HVV) van 2020 stelt als oa. als voorwaarde aan een B&B: 

“de B&B-woonruimte die ten behoeve van B&B wordt onttrokken is een deel van een zelfstandige woonruimte” 

Hiermee wordt voor B&B's vereist, dat de ruimte waar de toeristen slapen (ondergeschikt) deel is van een zelfstandige woonruimte. Deze regel is allerminst onduidelijk en geeft aan dat de verhuurde ruimte niet zelf een zelfstandige woonruimte is en dat ze tevens geen deel mogen zijn van een onzelfstandige woonruimte (zoals een studentenkamer). 

De voormalig wethouder heeft, zonder mogelijkheid tot inspraak en zonder aankondiging aan de gemeenteraad, voor de HVV van 2021 een aanmerkelijke aanvullende beperking van deze definitie willen opnemen: 

“de ruimte waar de toeristen slapen is een deel van een zelfstandige woonruimte, inhoudende dat de verhuurde ruimte bouwkundig is verbonden met de rest van de woonruimte zonder dat hier een verdieping, buitenplaats of andersoortige ruimte tussen zit;” 

Amsterdam Gastvrij  heeft destijds gemotiveerd aangegeven dat deze verdere inperking ondemocratisch, onduidelijk en ondoelmatig zou zijn. 

Middels een aangenomen amendement 1671.20 van het lid Hammelburg inzake “Onnodige aanscherping regel B&B’s”) heeft de meerderheid van de gemeenteraad deze aanpassing van de definitie verworpen. Daarmee is de definitie van een B&B in zijn oorspronkelijke vorm behouden. 

Desalniettemin bereiken ons berichten dat de Dienst Handhaving van de Gemeente aan deze uitdrukkelijke wens van de raad geen invulling geeft en zelfs de aangescherpte definitie handhaaft. Er zijn zelfs op basis van deze aangepaste definitie (welke dus niet in de HVV opgenomen is ) B&B-vergunningen geweigerd door uw diensten.  Wij zouden graag zien dat de afdeling die de B&B-vergunningen verstrekt en de afdeling handhaving op gewezen worden dat zij de HVV, inclusief amendement, dienen toe te passen en niet zelf overgaan tot ondemocratische interpretatie. 

Graag vernemen wij van u dat uw diensten het aangenomen amendement 1671.20 zullen respecteren. Wij vragen u ook op welke manier de gemeente de uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad, om de definitie van een B&B niet onnodig en op onduidelijke manier te beperken, gestand zal doen. 

Hoogachtend,

Marion Lépinasse

Bestuur Vereniging Amsterdam Gastvrij

bestuur@amsterdamgastvrij.nl

 

Amsterdam Gastvrij

De enige belangenorganisatie voor vakantieverhuur en Bed & Breakfast