AGV: Wat kunt u doen? 6000 euro boete voor niet melden vakantieverhuur

Vakantieverhuurders mogen met een vergunning 30 dagen per jaar hun woning aan gasten verhuren. Ze moeten iedere keer dat ze gasten ontvangen vóóraf de periode melden bij de gemeente. Dus: 1x gasten voor 30 dagen is 1x melden. 4x gasten voor een weekendje betekent 4x melden, etc.

Er is momenteel geen mogelijkheid om als je per ongeluk vergeten bent de melding te doen dat te corrigeren. We hebben vernomen dat de gemeente binnenkort een aanpassing van het boetebeleid gaat invoeren n.a.v. de uitspraak van de Raad van State van 2 december. We hopen en verwachten dat daarmee enige matiging in het opleggen van boetes zal plaats vinden. Vooralsnog lijkt het erop dat er tot die tijd zoveel mogelijk boetes worden uitgedeeld. De gemeente is momenteel aan de hand van recensies op de Airbnb website aan het controleren of de daarbij vermelde data overeenkomen met aanmeldingen van de bijbehorende vakantieverhuurperiodes in het gemeentelijk administratiesysteem.

We hebben intussen een aantal meldingen binnen van mensen die zo'n boete van 6000 euro hebben gekregen en nog niet betaald. Leden kunnen tegen een financiële tegemoetkoming van 150 euro gebruik maken van het model bezwaarschrift dat we door onze advocaat hebben laten opstellen. Neem contact op met bnb-check@amsterdamgastvrij.nl

Het feit dat de gemeente geen onderscheid maakt tussen goedwillende verhuurders die per ongeluk of door omstandigheden vergeten zijn te melden en verhuurders die willens en wetens hun verhuur niet melden is ons inziens kwalijk. We zijn er vóór dat men zich aan de regels houdt, ook al zijn we het niet altijd volledig eens met die regels. Daarnaast vinden we dat de gemeente veel te hoge boetes oplegt zonder differentiatie aan te brengen en zonder enige proportionaliteit. Daarnaast is de boete niet in verhouding tot de opbrengst van vakantieverhuur en vaak dusdanig hoog dat mensen in de financiële problemen komen, hetgeen niet in verhouding staat tot de begane overtreding. zie uitspraak van de Raad van State van 2 december 2020

We doen er in onze contacten met de gemeente dan ook altijd alles aan om de regels te nuanceren. Helaas is de gemeente echter vaak gevoeliger voor hardere acties zoals het indienen van professionele bezwaarschriften.