Opinie: Vervlogen hoop voor de Amsterdamse woningzoekende

Wethouder Ivens laat publicitair geen kans voorbij gaan om te laten zien dat hij er voor wil vechten dat er z.s.m. betaalbare woningen komen voor leraren en zorgverleners. Kan deze wethouder dan niet een deel van de ambtelijke capaciteit die hij nu inzet om welwillende bed and breakfast eigenaren te controleren en lastig te vallen met alsmaar nieuwe regelgeving, inzetten voor het begeleiden van bouwprojecten. Daarmee kan hij de productie versnellen. De markt wil wel. Nu de politiek nog.

Op 3 februari 2020 tekenden .de gemeente, IVBN, Vastgoed Belang en NEPROM een overeenkomst om te zorgen voor meer betaalbare woningen. In de intentieverklaring staan afspraken over de bouw van nieuwe woningen voor middeninkomens, het betaalbaar houden van bestaande woningen en het toewijzen van huurwoningen aan beroepsgroepen als leraren en zorgverleners. Deze afspraken moeten de bouwproductie stimuleren en de huurstijgingen beperken.

Wethouder Laurens Ivens (Wonen en Bouwen): “Met deze afspraken hebben we de juiste partners aan boord om te zorgen voor extra betaalbare woningen die ook langdurig betaalbaar blijven. We kunnen met zijn allen zorgen dat die woningen gebouwd worden die het hardst nodig zijn en dat bestaande woningen betaalbaar blijven, zodat Amsterdam een gemengde stad kan blijven waar voor iedereen plek is, met een dikke of dunne portemonnee.”

Op 23 maart is in de krant te lezen dat het geld bij de gemeente op is en woningbouwplannen worden stilgezet. Probleem zijn bezuinigingen op het ambtelijk apparaat waardoor er te weinig capaciteit is om de plannen te begeleiden vanuit de gemeente.

De gemeente reageert als door een west gestoken met de volgende woordvoeringslijn:

“Het gemeentebestuur wil tot 2025 in totaal 52.500 woningen bouwen. Dat betekent gemiddeld 7.500 woningen per jaar. Om dit te kunnen realisteren is er een ruime planvoorraad nodig. Voor 2021 omvat de planvoorraad 13.934  woningen.  Dit is voldoende om 7.500 woningen in aanbouw te kunnen nemen.”

Dat lijkt goed nieuws. Maar als de planvoorraad dermate groot is, kan er met gemak een tandje bij!

HM