Telegraaf: Amsterdam geeft Airbnb-verhuurders torenhoge boete voor piepklein foutje

Door RICHARD VAN DE CROMMERT

12 aug. 2021

Vakantieverhuurders, Amsterdammers die hun woning verhuren terwijl ze zelf afwezig zijn, trekken ten strijde tegen de gemeente. Volgens hen legt de stad Amsterdam zijn burgers te hoge boetes op. Voor een relatief klein administratief vergrijp, als het niet melden van een gast, staat een boete van 6000 euro.

(Foto) Alex Kitain en Michael Brzozowski vinden dat de gemeente onredelijk handelt.

„De hoogte van de boetes die de gemeente uitdeelt, zijn buitenproportioneel”, zo zeggen Amsterdammers die hun woning verhuren aan toeristen.

Druk leven

De Amsterdammers die De Telegraaf spreekt, zeggen dat ze niet met opzet geen melding hebben gemaakt van een bezoek. Ze zeggen het vergeten te zijn. Het kwam er door het drukke leven niet van. Zo zeggen Michael Brzozowski en Alex Kitain, die vorig jaar september verzuimden een melding van een gast te doen, dat het er door alle drukte bij ingeschoten was.

„Vorige zomer was een hele chaos. Door corona hadden we veel annuleringen en daarna weer nieuwe boekingen. Tegelijkertijd ging het met ons werk niet goed. In die chaos hebben we een melding niet gedaan die we wel hadden moeten doen. Wij zijn er niet op uit op gemeentelijke regels te overtreden. We willen alles binnen de wettelijke mogelijkheden doen. Maar een vergissinkje wordt ons duur aangerekend.”

Blokkade

Het nare, zo vinden de twee mannen, is dat het in het Amsterdamse gemeentelijke systeem niet mogelijk is om een of twee dagen later alsnog een melding te doen als je een gast hebt gehad. Dan blokkeert het systeem. Je kunt alleen voorafgaand aan een bezoek een gast aanmelden. Als een gast voor bijvoorbeeld zeven dagen boekt, en uiteindelijk drie dagen blijft, ook dan is er geen mogelijkheid om in het gemeentelijke registratiesysteem een aanpassing te doen.

(Foto) Maarten Bruinsma van Amsterdam Gastvrij vindt dat de gemeente eerst met een waarschuwing moet komen in plaats van een boete.

Het systeem deugt dus niet, stelt Maarten Bruinsma, hij is van de Vereniging Amsterdam Gastvrij, de brancheclub van Amsterdammers die aan vakantieverhuur doen. Wie een fout maakt, krijgt geen waarschuwing van de gemeente, zoals gebruikelijk zou moeten zijn, maar direct een pakket in de bus waarin de gemeente direct een boete van 6000 euro oplegt.

Vakantieverhuurders hebben er slapeloze nachten van. Radeloos worden ze er volgens Bruinsma van. „En velen weten niet hoe het ambtelijk apparaat werkt. Dat je moet reageren met een zienswijze. En dat in het volgende stadium nog een bezwaar kan volgen. In beide gevallen geeft de gemeente eigenlijk nooit een reactie. Pas daarna kan een gang naar de rechter worden gemaakt.”

Coronacrisis

Een van die Amsterdammers die de weg in de regelbrij niet kent is yogalerares Noriko Yabata, die net buiten de oude binnenstad woont. Een boete van 6000 euro zegt ze simpelweg niet te kunnen betalen, onder andere omdat door de coronacrisis yogalessen niet toegestaan waren. „Nu het wel weer is toegestaan, komen klanten maar mondjesmaat terug”, zegt ze. Om toch nog wat in haar onderhoud te voorzien, is ze jam gaan maken, die ze zaterdag op de Nieuwmarkt verkoopt. Een waarschuwingsbrief van de gemeente had ze veel gepaster gevonden dan de hoge boete.

(Foto) Noriko Yabata in haar huiskamer. Ze is gestopt met vakantieverhuur.

Bruinsma vindt dat andere steden in ons land het beter doen. „In Utrecht komt het erop neer dat je voor het vergeten van een melding een boete krijgt van 150 euro”, zegt hij. „En die boete wordt hoger als je meer dan het maximaal aantal nachten gasten hebt gehad.” In Amsterdam mag je je woning maximaal dertig dagen per jaar verhuren. „Aan het boetebeleid van Utrecht kan Amsterdam wat mij betreft een voorbeeld nemen”, zegt Bruinsma. Er is bij niemand die ik ken kwade opzet in het spel. Mensen worden radeloos als ze zo’n hoge boete krijgen.”

„We moeten als stad wat menselijker met die boetes omgaan”, vindt Bruinsma. „De stad moet om te beginnen naar de Raad van State luisteren, die in december 2020 oordeelde dat de stad Amsterdam de hoogte van de boetes nog eens goed tegen het licht moet houden en daar waar nodig moet verlagen. Maar het College van B en W en de raadsleden moeten ook gewoon naar hun hart luisteren”, zegt Bruinsma. „Dit zijn gewoon Amsterdamse bewoners die een boete hebben gekregen, Amsterdammers die hun eigen woning verhuren.”

Boete verhoogd

Maar in plaats van te luisteren naar de Raad van State heeft het College van B en W van Amsterdam de boete van 6000 euro juist verhoogd: naar 8700 euro.

„Ik hoop dat de wethouders en ook de raadsleden bij elkaar gaan zitten en zichzelf de vraag stellen wat redelijk is, ongeacht hun politieke voorkeur. Anders worden de boetes pas weer voor de rechter gematigd”, zegt Bruinsma. „Eigenlijk zou zoiets niet nodig moeten zijn. Dit is geen discussie die moet gaan over linkse of rechtse standpunten. Het heeft er alleen maar mee te maken of het beleid redelijk, menselijk en billijk is. Vergelijk het niet melden van een gast met een andere administratieve fout, zoals het te laat inleveren van je aangifte voor de inkomstenbelasting, daar krijg je een boete voor van 136 euro.”

Fout in verordening

Jurist Paul Goes gaat nog veel verder. Hij wijst erop dat er een fout staat in de boetetabel over de meldplicht. „Er wordt door de gemeente in die verordening verwezen naar artikel D”, zegt hij. „En artikel D gaat over je eigen woning. Artikel E gaat over de meldplicht. De gemeente vindt dus dat het zelf wel een aantal slordigheden zich kan permitteren. Maar een slordigheidje van een bewoner kost meteen 6000 euro. Het zou reden genoeg zijn om die boetes niet op te leggen, want ze hebben geen wettelijke basis.”

De Stopera belooft lagere boetes voor kleine vergrijpen.Ⓒ ANP/HH

Als we het College van B en W vragen waar de hoogte van 6000 euro op gebaseerd is, dan krijgen we het antwoord: „De boete van 6000 euro voor het niet melden van vakantieverhuur is gebaseerd op de Huisvestingswet. Overtredingen van de Huisvestingswet kunnen bestraft worden met boetes die oplopen tot 21.750 euro. De boetes zijn onderdeel van het woonfraudebeleid waardoor de gemeente kan optreden tegen overlast en woningonttrekking door vakantiehuur.”

Verder laat het College weten: „De uitspraak van de Raad van State heeft ervoor gezorgd dat er een Wijzigingsverordening Huisvestingsverordening is vastgelegd, omdat de gemeente meer moet differentiëren in haar boetebeleid. Dit voorstel is 30 juni aan de gemeenteraad voorgelegd. Op verzoek van de meerderheid van de raad is de behandeling hiervan echter uitgesteld tot na de zomer.”

Uitgangspunt

In het nieuwe voorstel worden de boetebedragen volgens het College van B en W beter gedifferentieerd naar de mate van ernst van de overtreding. „Hierbij zullen er dus ook lagere boetes worden opgelegd voor kleinere vergrijpen, zoals een administratieve fout”, zo laat de College-woordvoerster weten. „Het uitgangspunt van het beleid blijft om stevig op te treden tegen overtredingen van regels die betrekking hebben op vakantieverhuur, want het zorgt voor veel overlast en vakantieverhuur gaat ten koste van woningen.”