Trouw: Hotels en b&b's bieden zorgverleners een slaapplek. ‘Het is fijn iets terug te doen in deze bizarre tijd’

Werknemer in de zorg en dringend op zoek naar een slaapplaats? Steeds meer hotels, hostels en bed and breakfasts openen hun deuren voor mensen met een vitaal beroep.

Juliette Stroosnijder

Sinds de uitbraak van het coronavirus stromen de annuleringen binnen bij hotels, hostels en bed and breakfasts. Geboekte kamers zijn leeg en verlaten. Nu openen enkele van deze accommodaties in Nederland hun deuren voor mensen met vitale beroepen, zoals zorgverleners, om de ongebruikte kamers een functie te geven. Zij kunnen zo kosteloos of tegen een laag tarief verblijven op plekken vlak bij hun werk.

“Het is fijn iets terug te kunnen doen in deze bizarre tijd, hoe klein de bijdrage ook is,” vertelt b&b-eigenaar Sebastiaan Gottlieb uit Amsterdam. Gottlieb heeft een kamer in zijn bed and breakfast kosteloos beschikbaar gesteld aan een zorgmedewerker uit Winterswijk die werkt bij ziekenhuis Amstelland. “Zij is er ontzettend blij mee dat ze niet zo lang hoeft te reizen. En omdat mijn woning gescheiden is van de b&b is er geen besmettingsgevaar, ” vertelt hij. 

Financiële klap

Gottliebs b&b was eigenlijk volgeboekt tot eind augustus. Een kamer kost er gewoonlijk 150 euro per nacht. “Alle boekingen zijn geannuleerd. Gelukkig werkt mijn partner in het onderwijs, waardoor we toch een inkomen hebben en we de kamer gratis kunnen aanbieden.” Gottlieb doet dit via vereniging Amsterdam Gastvrij, die twee weken geleden een initiatief startte om b&b-eigenaren hun kamers te laten verhuren aan mensen met vitale beroepen.

Amsterdam Gastvrij is een belangenvereniging voor b&b’s.  “Wij hebben ongeveer achthonderd leden in Amsterdam die wij konden bereiken. Inmiddels hebben zeventig b&b’s zich gemeld via onze website en zijn er honderd slaapplekken beschikbaar gesteld,” vertelt Tim Klein Haneveld, voorzitter van Amsterdam Gastvrij. “Voor de meeste eigenaren is hun bed and breakfast hun enige inkomen. Op deze manier kunnen zij anderen helpen en alsnog een kleine bijdrage ontvangen om de financiële klap deels op te vangen.”

‘Iedereen heeft het moeilijk’

Een ander initiatief is hotelshelpen.nl, een website die een week geleden is gelanceerd door Mitch Spelten. De initiatiefnemer werkt bij het internationale softwarebedrijf Mews, een bedrijf dat reserveringssystemen levert aan hotels en hostels. Hij heeft - met zijn bedrijf als sponsor - een website gebouwd waar hotels en andere vakantieaccommodaties in Nederland zich kunnen melden hun kamers te verhuren aan mensen met een vitaal beroep. “Inmiddels hebben honderd hotels zich gemeld en zijn er 108 overnachtingen geboekt.”

Hostel Roots in Tilburg is één van de accommodaties die zich heeft aangemeld bij hotelshelpen.nl. “Vanaf februari merkten wij dat er steeds minder boekingen waren en na enkele weken kwamen alle annuleringen binnen”, vertelt mede-eigenaar van Roots, Marion Leijtens. Zij runt het hostel met haar partner. “We hebben een aantal overnachtingen gehad van zorgpersoneel, maar ook moeders of vaders die het huis uit willen om zich een dagje te kunnen storten op hun werk. Het is fijn om iets terug te kunnen doen voor de mensen die het nodig hebben, of het nu zorgpersoneel is of iemand uit de buurt. Iedereen heeft het moeilijk.”