Telegraaf: B&W: uitzondering voor tweede huis Halsema

Amsterdam Burgemeester Femke Halsema mag een woning onttrekken aan de woningvoorraad als zij in Noord (Holysloot) wil wonen, zo oordelen B enW.

Het college heeft de hardheidsclausule ingezet. Dit is de mogelijkheid van een overheidsorgaan om van (dwingende) wetgeving af te wijken als een beslissing voor een burger of onderneming tot een onvoorzien en onredelijk nadeel leidt.

Verboden

Het is binnen de gemeentegrenzen van de hoofdstad verboden om een tweede woning te hebben. Dat is woningonttrekking. Als een van de weinigen in de stad kan Halsema die regel naast zich neer leggen. De vergunning die wordt verstrekt geldt tijdens het burgemeesterschap.

Advocaat Iris de Roos verbaast zich. “De burgemeesterswoning hoort niet tot de woningvoorraad, zo werd door de gemeente gesteld. Daarmee werd eigenlijk beweerd dat de burgemeester geen twee woningen bewoont als ze in Noord haar weekeinden door brengt. Maar waarom moet Halsema dan een onttrekkingsvergunning hebben?”Ook bij de hardheidsclausule heeft De Roos bedenkingen. Ïn het geval Halsema is geen sprake van een onredelijk en onbillijk gevolg.”

Tim Klein Haneveld van de vereniging Amsterdam Gastvrij noemt de toewijzing van de vergunning aan Halsema éen staaltje klassenjustitie’. Ër wordt met twee maten gemeten. Gewone Amsterdammers hadden nnoit een vergunning gekregen. Voor hen is het verboden een tweede woning te hebben zonder dat je daar in woont. En die hardheidsclausule? Diet zet je alleen in als mensen in enorme nood zijn. Met alle respect, maar daar is in dit geval toch geen sprake van?”

etc.etc.

Hele artikel

NEN 2580 info en de eeuwige kerstboom van de gemeente Amsterdam

Om te beginnen kunt u hier een aantal praktische zaken vinden. Helaas heeft de gemeente het wederom nodig gevonden om behalve de NEN norm ook nog eens een aantal eigen regeltjes aan het opmeten van uw B&B ruimte te verbinden. Het is dus weer wachten op de volgende uitspraak van de rechtbank. Zo vindt de gemeente dat je de ruimtes waar je gasten doorheen lopen om naar hun eigen afgesloten ruimte te komen voor 50% moet mee tellen bij de 40% (max 61 m2) die u van uw huis voor uw B&B ter beschikking heeft. Met andere woorden, ligt uw B&B direct achter de voordeur dan bent u een stuk beter af dan wanneer uw B&B in het achterhuis is gevestigd.

Intussen gaat u uw vergunning aanvragen en daarvoor moet u leges betalen en tekeningen inleveren.

Let op: de leges rekent u direct af en als u niet aan uw bestemmingsplan blijkt te voldoen moet u ook nog een omgevingsvergunning aanvragen. Hetzelfde geldt voor het Bouwbesluit 2012.

We zijn in onderhandeling met de gemeente over de leges in het kader van de regelingen voor zzp-ers en kleine zelfstandigen mbt de Coronacrisis.

De gemeente zou uitleg komen geven op 16 maart. Dit is niet doorgegaan, wél hebben we antwoorden ontvangen op de vragen van onze leden.

U vindt bestemmingsplannen op: ruimtelijkeplannen.nl
Gaat u zelf aan de slag met de tekeningen dan kunt u de Meetinstructies downloaden
Wilt u een voorbedrukt opnameformulier gebruiken dan kunt u het opnameformulier downloaden
Kijk op de site van de gemeente voor voorbeeldtekening

Wilt u er nog meer over weten kijk dan op de NEN 2580 pagina van Waarderingskamer.nl

Wilt u de meting door een bureau laten doen dan vindt u hieronder de aanbieders die goede referenties kregen. Heeft u zelf een goede ervaring, geef het ons door svp.
Object@co
Aanvraagbedandbreakfast.nl

AGV: brief aan de gemeente wegens ten onrechte opgelegde 6000

Brief d.d. 20-2-2020 aan Laurens Ivens, wethouder wonen en bouwen, betreffende teruggave van reeds geïnde maar ten onrechte opgelegde 6000 euro boetes voor het niet melden van Vakantieverhuur.

Geachte heer Ivens,

De laatste paar weken is veel onrust en verontwaardiging ontstaan wegens het feit dat gemeente regels (i.c. meldplicht van vakantieverhuur) heeft opgesteld die in strijd zijn met landelijke regelgeving. Logischerwijs heeft u besloten dat er niet meer gehandhaafd zal worden op het niet melden van vakantieverhuur. De Vereniging Amsterdam Gastvrij vindt dat u een stap verder moet gaan:

Read More

Politiek: PvdA expertmeeting 11-2-2020 heeft niet het gehoopte resultaat

De PvdA organiseerde een expert meeting voor de raad, Amsterdam Gastvrij zat op de tribune en tekende het volgende op:

Kort verslag van de expertmeeting met de raadscommissie bouwen en wonen. Initiatief van de pvda.

De grappigste conclusie van de experts is over het algemeen dat het geen zin heeft om op de platformen, zoals airbnb te jagen. Daar bereik je niets mee. PvdA , als initiatiefnemer van de expert meeting wil nu juist Airbnb en vakantieverhuur verbieden. Jammer, een verkeerde strategie gekozen. Te simpel, te weinig nagedacht over het internationale krachtenveld.

Read More

Gemeente: Schriftelijke officiële reactie op vragen van B&B houders aan de gemeente

Op de bijeenkomst van 14 januari j.l. gaven 2 ambtenaren mondeling antwoord op vooraf door Amsterdam Gastvrij toegestuurde vragen. Die antwoorden hebben wij voor onze leden genoteerd en ze die toegestuurd in afwachting van de officiële schriftelijke reactie van de gemeente. Die officiële reactie is intussen binnen en zullen we onze leden wederom voor 7 februari a.s. toesturen. Bent u lid en kreeg u per ongeluk geen toegang tot de antwoorden dan horen we dat graag en sturen u alsnog het document toe. Bij deze vervalt dus de vorige beantwoording. Bent u nog geen lid maar wilt u wel graag de antwoorden ontvangen, wordt dan lid!

Juridisch: Geacht College, Ik verzoek en zo nodig sommeer u...


Ik richt mij tot u namens de VERENIGING AMSTERDAM GASTVRIJ en de WOONBOOT VERENIGING AMSTERDAM (WVA) (voorheen de Vereniging Waterwonen).

Zoals bij u bekend geldt dat als mensen een Bed and Breakfast hebben of gaan beginnen, zij vanaf 1 januari 2020 een vergunning moeten aanvragen. Per wijk is een maximaal aantal vergunningen beschikbaar. Zijn er in een wijk meer aanmeldingen dan vergunningen, dan verloot de gemeente de vergunningen onder het aantal aanmelders.
De Europese Dienstenrichtlijn stelt eisen aan de verdeling van schaarse

Read More

Raad van State uitspraak: Fout in Am­ster­dam­se re­gels voor wo­ning­ver­huur aan toe­ris­ten

De gemeente Amsterdam biedt haar inwoners ten onrechte de mogelijkheid om vrijstelling te vragen van het verbod om zonder vergunning een woning aan toeristen te verhuren. Deze vrijstellingsmogelijkheid is in strijd met de Huisvestingswet en is daarom ‘onverbindend’. Dit betekent dat de gemeentelijke vrijstelling voor woningverhuur in Amsterdam niet meer geldt. Dit volgt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (29 januari 2020).

Read More