AGV: Amsterdam Gastvrij op bezoek bij het Europees Parlement

Op initiatief van de Europese Holiday Home Association (EHHA) is er eind maart een bijeenkomst in Brussel belegd met enkele Europarlementariërs over de vraag of er meer regelgeving voor particuliere verhuur nodig is. Onze bestuursleden Jesse, Marion en Jochem zijn daar naar toe geweest. Er waren 35 mensen aanwezig. Opvallend was de positieve houding die vooral de Europarlementariërs en de vertegenwoordiger van de Europese Commissie aan de dag legden tegenover deze vorm van deeleconomie. Men vond vooral dat deze geen of in elk geval weinig hindernissen opgeworpen moesten krijgen, tenzij aangetoond kon worden dat er anders een serieus publiek belang wordt geschaad. Dat zag men vooralsnog niet als zijnde het geval. Er zijn ook verschillende nuttige contacten gelegd.   

Read More

Juridisch: Rechtbank tikt gemeente Amsterdam op de vingers wegens opleggen hoge Airbnb-boete

In de tussentijd probeert de gemeente Amsterdam met boetes aan (ver)huurders en strenge controles de verhuur via Airbnb de kop in te drukken. Een van de mogelijkheden voor het opleggen van een boete aan (ver)huurders is wegens overtreding van de Huisvestingswet. Dit overkwam een huurder die zijn huurhuis via Airbnb regelmatig onderverhuurde aan toeristen. Aan deze huurder werd door de gemeente Amsterdam een boete van €20.500,- opgelegd, voortvloeiend uit een gefixeerd boetestelsel. …

Read More

Juridisch: Meer mogelijkheden voor kamerverhuur: Rotterdamse huisvestingsverordening onverbindend verklaard

MannaertsAppels Advocaten:

Veel gemeentes in Nederland proberen kamerverhuur (aan studenten, maar bijvoorbeeld ook aan arbeidsmigranten) aan banden te leggen door een zogenoemde kamerverhuurvergunning verplicht te stellen. Vaak worden die vergunningen slechts beperkt of helemaal niet meer afgegeven, zodat het moeilijk is om nieuwe kamerverhuurpanden te exploiteren of al langer bestaande situaties te legaliseren.

Read More

AGV: POSITION PAPER Woonbeleid Stadsdeel Amsterdam Centrum Dinsdag 12 maart 2019.

Amsterdam Gastvrij komt op voor een verantwoorde B&B- en vakantieverhuur en daarbij passende regelgeving. Overlast en illegaliteit moeten worden bestreden, maar overbodige en zwaar belastende regelgeving moet worden voorkomen en bestreden. B&B en vakantieverhuur dragen bij aan spreiding van toerisme en een vriendelijke ontvangst. Amsterdam op zijn mooist.

Uw stadsdeelcommissie stelt zich de vraag of (verdere) regulering van Vakantieverhuur en B&B noodzakelijk is om daarmee een positieve bijdrage te leveren aan de ‘druktebeleving’ en het woonkarakter van de binnenstad. Ook vraagt u welke criteria u kunt aandragen voor eventuele quota en in welke gebieden een nuloptie zinvol kan zijn. Hieronder treft u onze reactie op deze vraagstelling aan.

Read More

Bijeenkomst 5 maart 2019: ‘Zelfstandigheid’ en Aanwezigheid gastheer/-vrouw bij ontvangst aangewezen als eerste prioriteit juridische actie

Iris de Roos, de advocaat die voor ons de klacht bij de Europese Commissie heeft ingediend, lichtte toe op welke manieren wij juridische actie kunnen ondernemen. 

Ons rechtstelsel zit mooi, maar tamelijk ingewikkeld in elkaar. Wie eenmaal bij de Raad van State is geweest kan niet meer ‘omhoog’ naar het Europees Hof, tenzij …

Read More

Juridisch: De Huisvestingsverordening van Amsterdam is niet geldig, aldus vastgoed advokaat Kees Nelemans

Amsterdam heeft meer geregeld dan de Huisvestingswet toelaat.
De bevoegdheid om het eigendomsrecht van een pandeigenaar te beperken ontleent de gemeente aan de Huisvestingswet. Uit de wetgeschiedenis (de parlementaire stukken) blijkt dat het de bedoeling is dat een gemeente alleen een vergunningsplicht mag instellen als er sprake is van schaarste. De beschikbaarheid van woningen moet zo krap zijn dat dit onrechtvaardige en onevenredige effecten heeft voor de bewoners van de stad. Verder moet de vergunningplicht beperkt blijven tot goedkope woonruimte.

Read More

Juridisch: Is verhuur via AirBnb een dienst in de zin van de Dienstenrichtlijn?

Een Franse rechter heeft onlangs prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over de werking van de Dienstenrichtlijn ten aanzien van het op onregelmatige basis kortstondig verhuren van een woning aan incidentele klanten.

Read More

AGV: Door Amsterdam Gastvrij aanbevolen juristen en andere van belang zijnde dienstverleners en informatie

Amsterdam Amsterdam Gastvrij verwijst zijn leden graag naar ter zake kundige en betaalbare juridische (of andersoortige) dienstverleners, door deze in de gelegenheid te stellen zich via de website van de vereniging te presenteren en zo de status van Voorkeursleverancier te krijgen.

Read More

AGV: Aan de ombudsman Metropool Regio Amsterdam, De heer A. Zuurmond

Geachte heer Zuurmond, 

Amsterdam Gastvrij, de belangenvereniging voor particuliere toeristische verhuur, heeft met grote waardering kennis genomen van uw 3e editie van Feesten en Beesten. U slaagt er daar in om zowel beknopt als analytisch in 7 thema’s zichtbaar te maken welke problemen er door de inwoners van Amsterdam worden ervaren waar de gemeente onvoldoende oog voor heeft dan wel onvoldoende actie in onderneemt.

Read More