Opinie: Woningonttrekking en het gedoog principe

auteur: A. de Bas

De Amsterdamse handhavingspraktijk, die ook door leden van Amsterdam Gastvrij regelmatig wordt ondervonden en die uitgevoerd wordt onder verantwoordelijkheid van wethouder Ivens, zou mijn vader waarschijnlijk woedend gemaakt hebben. Het bestaan van een meldpunt ‘Zoeklicht’, de gemeentelijke kliklijn, zou voor hem, in “zijn” Amsterdam onbestaanbaar zijn geweest en zo zou hij ook het optreden van sommige BOA’s bij huisbezoeken verafschuwd hebben. Dit alles zou voor hem teveel analogieën met 40-45 hebben.
Maar de meeste moeite zou hij volgens mij gehad hebben met de geïnstitutionaliseerde gedoogregelingen rond het begrip woningonttrekking, iets wat ik nu, jaren na zijn dood, pas echt begin te begrijpen.

Read More

Onderzoek Colliers: 60% van vakantieverhuurders overtreedt de 30 dagen regel.

Vorige maand was het onderzoek van Colliers naar Aribnb opeens sterk in het nieuws met de kop dat 60% van de vakantieverhuurders de 30 dagen grens zou overschrijden. Hoewel de rest van onderzoek van Colliers goed in elkaar zit, denken wij dat hier toch een paar stevige fouten worden gemaakt. We gaan met ze praten.

Read More

Gemeente: Woningruil is geen vakantieverhuur. Of wel? Of niet? Eerst maar eens een onderbouwd antwoord.

Geachte heer Aissatti,

Het bestuur van Amsterdam Gastvrij heeft zich gisteren beraden op uw antwoord op onze vraag met betrekking tot huizenruil. In bijgaande brief treft u ons antwoord aan. Kern daarvan is dat wij uw argumenten om woningruil en vakantieverhuur aan elkaar gelijk te stellen tekort vinden schieten.

Read More

Gemeente: (Vakantie)woningruil is volgens de gemeente wél vakantieverhuur, het moet niet gekker worden!

In antwoorde op vragen van Amsterdam Gastvrij over vakantieruil antwoordde de gemeente op 7 mei j.l. alsvolgt:

In woningen moet worden gewoond. Vakantieruil is het ter beschikking stellen van een woning voor kort verblijf (korter dan 6 maanden), waarbij de bewoner zelf niet aanwezig is. De functie van de woning wijzigt, net als bij vakantieverhuur, op zo’n moment tijdelijk van ‘wonen’ naar ‘logies’. Het gebruiken van woning als logies is in Amsterdam verboden, tenzij er een onttrekkingsvergunning is.

Read More

Gemeente: Woningruil is geen vakantieverhuur: die hoef je niet te melden

Eén van onze leden vroeg zich af of woningruil door de gemeente gezien zou worden als vakantieverhuur en dus opgegeven zou moeten worden voor je 30 dagen maximum. Daarover is contact geweest met een ambtenaar van de dienst Handhaving en Toezicht. Deze deed vervolgens de tegenstrijdige uitspraak dat dit niet het geval was, maar dat je het wel op de website moest melden, maar dat het dan niet zou meetellen. Dat is echter een onzinnige uitspraak omdat het meldformulier helemaal geen onderscheid maakt tussen vakantieverhuur en woningruil. Dus kun je dat achteraf nooit van elkaar aftrekken.

Read More

AGV: Standpunt Amsterdam Gastvrij Consultatie wijziging van de Huisvestingswet inzake Toeristische verhuur

Consultatie Vereniging Amsterdam Gastvrij, 10 april 2019

Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties
Mevrouw Drs. K.H. Ollongren

Geachte mevrouw Ollongren,

  1. Dank voor de uitnodiging deel te nemen aan de consultatie met betrekking tot de voorgenomen wetswijziging van de Huisvestingswet inzake Toeristische verhuur. Bij deze ons commentaar.

Read More

AGV: Hoe los je de administratieve puinhoop bij aanmelden B&B via gemeenteformulier op?

Er zijn bij nieuwe inschrijvers van een B&B of vakantieverhuur nogal wat vragen gerezen over het proces van aanmelding. Wie aan vakantieverhuur wil doen of een B&B begint moet zich twee keer aanmelden: 
Bij de gemeente: eenmalig voor B&B en bij Vakantieverhuur elke keer dat je verhuurt. En in beide gevallen één keer bij de gemeentelijke belastingen i.v.m. betaling van toeristenbelasting.

Ondervind je ook problemen lees dan hier de hele uitleg van Amsterdam Gastvrij. Onderstaand onze conclusies:

  1. Het is een nieuwe formulier. Voor alle reeds bestaande B&B’s bestond dit formulier helemaal niet. Van de naar schatting 4.500 B&B’s zijn er vermoedelijk 4.000 particulier. 

  2. Een B&B hoeft helemaal niet ingeschreven te worden in de KvK. Zie daarvoor de site van Bed&Breakfast Nederland
    Daaruit blijkt dat er pas sprake is van een bedrijfsmatige opzet als er een omzet van meer dan € 10.000,- wordt behaald. En dan nog is er daarboven geen verplichting tot inschrijving, maar kun je daartoe bij de KvK een verzoek doen.
    Ook hebben we informatie ingewonnen bij onze fiscalist. En ook deze stelt dat inschrijving van een B&B bij de Kamer van Koophandel niet nodig is.

Wat dus te doen?

De ‘verplichte’ velden onder ‘bedrijfsmatig’ invullen met ‘geen’ of ‘niet van toepassing’. Als er verderop gevraagd wordt naar de boekhouder: opnieuw je eigen naam invullen met je eigen telefoonnummer.

De belastingdienst is hierover door één van onze leden gebeld. Zij melden om te komen in het werk en dat het ze allemaal niet uitmaakt wat je invult…