De Europese Commissie heeft een Raadgeving/enquête t.a.v. particuliere toeristische verhuur uitgeschreven teneinde tot Europese wetgeving te komen. Vandaag, 13 december tot middernacht laatste kans!

De commissie buigt zich over het fenomeen particuliere toeristische verhuur in Europa naar aanleiding van het voortdurende gekrakeel in verschillende Europese landen en met name de grote steden die er allen hun eigen regelgeving op nahouden.

Zo lijkt de Amsterdamse regelgeving meer ingegeven door politieke druk dan door een concrete doelstelling. Deze door de gemeente zelf genoemde 'juridische experimenten' zijn zeer schadelijk voor de verhuurders, die alleen met een kostbare juridische procedure hun recht op verhuur kunnen behouden.

Amsterdam Gastvrij neemt namens haar leden deel aan iedere online én live bijeenkomst over dit onderwerp.

(lb) Maarten Bruinsma, voorzitter Amsterdam Gastvrij tijdens short term rental vergadering Europese Commissie 10-12-2021



Enquête Europese Commissie (VUL ALLEMAAL IN SVP)

Door Amsterdam Gastvrij ingevuld enquêtevoorbeeld, van enige context voorzien.

Amsterdam Gastvrij zienswijze en annex met tijdlijn regelgeving gemeente Amsterdam tussen 2013 en 2021.

Engelse versie zienswijze.

Reactie van De European Cities Aliance (de Verenigde Europese Steden) waar ook Amsterdam in zit.

Aan de Wethouder Bouwen en Wonen. Geachte heer Wedemeijer, 

Eind 2019 heeft de gemeenteraad besloten tot het instellen van een vergunningstelsel voor houders van een Bed and Breakfast (B&B). Alhoewel de Vereniging Amsterdam Gastvrij (Amsterdam Gastvrij) zich tegen veel nieuwe bepalingen hebben uitgesproken, was de definitie van een B&B nooit onderwerp van discussie.
(...)
De voormalig wethouder heeft, zonder mogelijkheid tot inspraak en zonder aankondiging aan de gemeenteraad, voor de HVV van 2021 een aanmerkelijke aanvullende beperking van deze definitie willen opnemen

Read More

Beroep tegen beslissing op Bezwaar voorwaarden B&B vergunning. Samen naar de rechtbank voor een serieuze beoordeling van onze argumenten? Kom dan nú in actie!

U voldoet aan alle vergunningseisen, maar wilt u bijvoorbeeld een megaboete riskeren als u een keer ‘s nachts niet thuis wordt aangetroffen? Nee toch!

Een aantal B&B houders heeft vorig jaar zomer bezwaar aangetekend tegen de voorwaarden van de B&B vergunning. Het College heeft recent alle bij ons bekende bezwaren afgewezen (22 april j.l.) hetgeen te verwachten was. Amsterdam Gastvrij heeft voor ruim 70 leden de bezwaarfase collectief doorlopen en anderen hebben dit zelf gedaan.

Om de beslissing aan te vechten moet vóór vrijdag 4 juni 2021 dan wel binnen 6 weken na de beslissing op uw bezwaar beroep bij de rechtbank Amsterdam ingesteld worden. Iedereen zal zelf beroep moeten instellen, zie voorbeeldtekst beroep. Het is helaas niet mogelijk om namens de Vereniging collectief beroep in te stellen.

Het goede nieuws: het is vervolgens wél mogelijk Amsterdam Gastvrij te machtigen om de beroepsprocedure te laten voeren. Amsterdam Gastvrij draagt voor iedereen die lid is of lid wordt de proces- en advocatenkosten. Het instellen van beroep kost ú eenmalig € 181,-  aan griffierecht.

Als u geen beroep instelt wordt uw vergunning onherroepelijk, de voorwaarden liggen vast. Dit betekent het volgende: wordt een ander lid, dat wel in beroep gaat, door de rechtbank in het gelijk gesteld, dan heeft dat geen effect op úw vergunning, tenzij de rechtbank bepaalt dat een of meerdere voorwaarden onverbindend voor de vergunning zijn.

Wat kunt u doen:
De B&B houders die bezwaar hebben gemaakt en dus in beroep kunnen hebben twee opties als ze willen procederen:

  1. U stelt pro forma beroep in via voorbeeldtekst beroep vóór vrijdag 4 juni a.s. bij de rechtbank Amsterdam (verwijder in het voorbeeld de aanwijzing 'Let op: aangetekend versturen) en u machtigt de vereniging Amsterdam Gastvrij voor het vervolg met het machtigingsmodel. Als u nog geen lid bent: wel eerst lid worden. De vereniging procedeert collectief voor de leden en bepaalt de gronden van beroep (omvang van het geschil). Amsterdam Gastvrij draagt zorg voor het aanvullen van de gronden van beroep, voorbereiding en vertegenwoordiging tijdens de zitting.

  2. U procedeert zelf en bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig indienen van de gronden.

Het is belangrijk dat u de beroepstermijn van 6 weken in de gaten houdt, sommige mensen hebben al langer een beslissing op bezwaar gekregen, anderen juist nog niet.

N.B. Alle leden die beroep willen instellen kunnen dit doen via het model, pro forma beroepschrift. Het is belangrijk dat het pro forma beroepschrift uiterlijk donderdag 3 juni 2021 aangetekend wordt verstuurd naar de rechtbank. Het is ook mogelijk om digitaal beroep in te stellen op de website www.rechtspraak.nl (digitaal beroep instellen bij de rechtbank). Hiervoor is een DIGID benodigd.
Voor vragen:
bnb-check@amsterdamgastvrij.nl

AGV: Wat kunt u doen? 6000 euro boete voor niet melden vakantieverhuur

We hebben intussen een aantal meldingen binnen van mensen die zo'n boete van 6000 euro hebben gekregen en nog niet betaald. Deze leden kunnen tegen een financiële tegemoetkoming van 150 euro gebruik maken van het model bezwaarschrift dat we door onze advocaat hebben laten opstellen. Neem contact op met bnb-check@amsterdamgastvrij.nl

Read More

Persreacties gemeente Amsterdam door de rechter terug gefloten over verbodswijken Vakantieverhuur

De gemeente Amsterdam heeft een totaalverbod voor vakantieverhuur ingesteld in het centrum en dat mocht niet. Simpelweg omdat de wettelijke basis daarvoor ontbrak (op 1 juli 2020).

Telegraaf: Hoofdstad teruggefloten over Airbnb-verbod (vakantieverhuur bedoelen ze)

Het Parool: Rechter schrapt Airbnb-verbod in drie wijken binnenstad met commentaar van Tim Klein Haneveld, voorzitter Amsterdam Gastvrij

Nu.nl: Rechter oordeelt dat Amsterdam geen airbnb-verbod mocht afgeven (vakantieverhuur bedoelen ze)

AT5: Amsterdam teruggefloten over Airbnb-verbod (idem)

NOS: Rechter haalt streep door Áirbnb-verbod’ Amsterdamse centrumbuurten

Volkskrant: rechter haalt streep door Airbnb verbod in drie Amsterdamse wijken maar nieuwe wet ligt klaar

NRC: verbod vakantieverhuur in Amsterdam onrechtmatig (Yesss, eindelijk een krant die het begrijpt)

Trouw: Verbod op Airbnb in binnenstad A’dam is ongeldig

TechCrunch: Court overturns Amsterdam’s three-district ban on Airbnb rentals (holidayrentals!)

Gemeente: Aanpassingen Huisvestingsverordening 2020 B&B en Vakantieverhuur per 1 januari 2021

Voorwaarden voor vakantieverhuur op de site van de gemeente Amsterdam

Volledige Huisvestingsverordening Amsterdam 2020, per 1 januari 2021

Onderstaand een toelichting op die gedeeltes van de HvV 2020 die voor u als B&B houder of vakantieverhuurder van belang zijn:

 

1. Bed & Breakfast 

De definitie van de B&B in artikel 1 C van de HvV is aangepast zonder een duidelijke aanleiding naar: ‘het tegen betaling in gebruik geven van een ruimte (was: ‘een onzelfstandige woonruimte’) binnen een zelfstandige woonruimte voor kort verblijf bij de bewoner van de zelfstandige woonruimte’. Vooralsnog zien wij niet waarom het veranderd is.

De definitie van van zelfstandige woonruimte is dankzij onze actie van december 2020 gelijk gebleven waardoor bijvoorbeeld B&B in achterhuizen of op zolder (mits verbouwd met vergunning) nog steeds gebruikt kunnen worden als B&B.

De vergunning voor het exploiteren van een B&B of voor vakantieverhuur is niet overdraagbaar. Dat wisten wij al maar het is nu met zoveel woorden aangegeven  (artikel 3.2.6.3 :In afwijking van het eerste lid gaat een onttrekkingsvergunning ten behoeve van een B&B of vakantieverhuur niet over op een nieuwe eigenaar of exploitant.)

De bewoner (eigenaar /huurder) kan een B&B vergunning aanvragen. Dus niet meer uitsluitend de eigenaar. Een ondertekende machtiging van de eigenaar is nog steeds nodig.
 

2. Registreren: Vakantieverhuur en B&B

Vanaf 1 april 2021 is de registratie van B&B en Vakantieverhuur verplicht. Dit betekent dat verhuurders een registratienummer moeten hebben en dit nummer moeten vermelden bij de advertentie op de betreffende platforms.  

Registratie aanvraag kan vanaf 1-4-2021 digitaal en kost niets. De registratie geldt voor alle woningen die tegen betaling voor verblijf worden aangeboden aan personen die niet als ingezetene zijn ingeschreven in de gemeente. Het maakt niet uit of de woning helemaal wordt verhuurd (Vakantieverhuur), voor een deel (Bed & Breakfast) of dat voor de woning een Shortstay-vergunning is verleend. Registreren moet altijd, ook als er daarnaast een meldplicht en/of een vergunningplicht geldt.

Op het zonder registratie aanbieden van een woning kan de gemeente de verhuurder een boete van € 4.350,- opleggen.

Het is nog niet bekend hoe de aanvraag zal gaan en hoe het op de site van de bemiddelaar aangeboden kan worden. Daar gaan wij nog achteraan.

3. Vakantieverhuur

  • Het vergunningstelsel voor vakantieverhuur blijft, grotendeels in de huidige vorm, bestaan. Vergunningen voor vakantieverhuur zullen 1 kalenderjaar geldig zijn met een overloop van 3 maanden in het volgende kalenderjaar.

Dit vindt Amsterdam Gastvrij strijdig met de eerdere beweringen van de gemeente dat het vergunningstelsel voor vakantieverhuur tijdelijk zou zijn totdat de nieuwe landelijke toeristisch wet waarbij iedereen die wil verhuren aan toeristen een registratienummer moet hebben, van kracht zou zijn. De gemeente wil het huidige tijdelijke vergunningstelsel in stand houden om controle op vakantieverhuur te kunnen uitoefenen. 

  • Als u de vergunning krijgt moet u zich aan de volgende regels houden:

  1. U verhuurt uw woning of woonboot maximaal 30 nachten per kalenderjaar

  2. U mag aan maximaal 4 personen per keer verhuren

  3. U meldt elke periode van vakantieverhuur vóóraf bij de gemeente, voordat uw gasten komen

  4. Uw gasten veroorzaken geen overlast

  •  Het is niet toegestaan om op hetzelfde adres zowel aan Vakantieverhuur als Bed & Breakfast te doen.

  • Er zijn voorlopig 3 wijken waar geen Vakantieverhuur mag (Burgwallen Oude Zijde, Burgwallen Nieuwe Zijde, Grachtengordel Zuid)

De 3 verbodswijken voor vakantieverhuur blijven bestaan, terwijl de nieuwe wet stelt dat je eerst minder ingrijpende maatregelen moet proberen (registratiesysteem, nachtencriterium, vergunning, quota) . De beslissingsbevoegdheid om (verdere) verbodswijken aan te wijzen wordt bij het College gelegd (Art. 3.7.3.3) dat gebieden kan aanwijzen ‘waar een nachtencriterium van nul nachten geldt’. Dit verbod is ons inziens strijdig met de nieuwe Wet Toeristische Verhuur. Hierover voert Amsterdam Gastvrij een procedure tegen de gemeente (kijk bij Punt 1).

  • De vergunning kan ingetrokken worden als een verhuurder zich niet aan de voorwaarden of voorschriften houdt. Na intrekking kan deze verhuurder voor een periode van 5 jaar geen nieuwe vergunning aanvragen.

     

  • Boetes

Hebt u geen vergunning dan kunt u daarvoor een boete krijgen van € 21.750,-. Voor niet melden van vakantieverhuur kunt u een boete krijgen van € 8.700,-. Als u zich niet aan de voorwaarden voor vakantieverhuur houdt kunt u een boete krijgen van € 21.750,-. 

Regelgeving:

 Artikel 3.3.8a in de HvV betreffende In te dienen gegevens bij de aanvraag van een onttrekkingsvergunning voor vakantieverhuur
Bij een aanvraag van een vergunning voor het onttrekken van een woonruimte aan de bestemming tot bewoning ten behoeve van vakantieverhuur dienen in afwijking van de artikelen 3.2.2 en 3.2.3 de volgende gegevens te worden verstrekt:

  • naam van de eigenaar van de woonruimte;

  • naam van de exploitant waar de aanvraag betrekking op heeft;

  • het adres of de kadastrale ligging van de woonruimte waar de aanvraag betrekking op heeft.

Artikel 3.3.8b in de HvV Voorwaarden en voorschriften onttrekkingsvergunning voor Vakantieverhuur

  1. Voor een vergunning voor het onttrekken van een woonruimte aan de bestemming tot bewoning ten behoeve van vakantieverhuur gelden de volgende voorwaarden:

  • De aanvrager heeft de betreffende woonruimte als hoofdverblijf en staat op het adres
    van de woonruimte ingeschreven in de basisregistratie personen

  • De woonruimte waar de aanvraag betrekking op heeft, is niet in eigendom van een
    woningcorporatie

  • De woonruimte waar de aanvraag betrekking op heeft is niet gelegen in een gebied waar een verbod op vakantieverhuur geldt

  • De vergunning is geldig gedurende het kalenderjaar waarin deze is verleend en de eerste drie maanden van het daaropvolgende kalenderjaar

  • De vergunning is persoons- en woonruimtegebonden

2. Aan een vergunning worden de volgende voorschriften verbonden:

  • Degene die de woonruimte in gebruik geeft voor vakantieverhuur heeft de betreffende woonruimte als hoofdverblijf en staat op het adres van de woonruimte ingeschreven in de basisregistratie personen;

  • Er wordt niet aan meer dan vier personen per nacht onderdak verleend;
    de woonruimte wordt maximaal dertig nachten per kalenderjaar verhuurd;
    er wordt een zelfstandige woonruimte exclusief in gebruik gegeven

  • De exploitant, of een andere bewoner die hoofdverblijf heeft, en staat ingeschreven
    in de basisregistratie personen op het adres van de woonruimte, meldt het aantal nachten van iedere verhuring elektronisch bij burgemeester en wethouders op een door burgemeester en wethouders voorgeschreven wijze

  • Er treedt geen onaanvaardbare inbreuk op een geordend woon- en leefmilieu in de omgeving van de betreffende woonruimte op. Er is sprake van een onaanvaardbare inbreuk, indien

    • I. er sprake is van aantoonbare overlast op grond van objectieve feiten en omstandigheden; en

    • II. de overlastveroorzaker en bewoner(s) vooraf door de klager(s) en door burgemeester en wethouders op de overlast zijn gewezen en dit niet tot beëindiging van de overlast heeft geleid.

3. Burgemeester en wethouders kunnen gebieden aanwijzen waar een verbod op
vakantieverhuur geldt.

4. Burgemeester en wethouders kunnen een andere geldigheidstermijn verbinden aan de
vergunning dan de termijn genoemd in het eerste lid, onderdeel d.

5. Burgemeester en wethouders kunnen het aan verleende vergunningen verbonden voorschrift
met betrekking tot het toegestane aantal te verhuren nachten als genoemd in het tweede lid,
onderdeel c, wijzigen.

6. Burgemeester en wethouders kunnen verleende vergunningen wijzigen en verleende
vergunningen intrekken indien veranderde omstandigheden of gewijzigde inzichten wijziging nodig maken.
  

4. Recidive boete voor professionele verhuurders;

Verhuurders die 2 of meer woningen verhuren, en binnen een periode van 4 jaar dezelfde overtreding begaan, kunnen een boete opgelegd krijgen die 2 keer zo hoog is als de boete voor de eerste overtreding. De recidiveboete kan bijvoorbeeld worden opgelegd voor het zonder huisvestingsvergunning verhuren van woonruimte, voor het schenden van de vergunningplicht voor onttrekken, samenvoegen, omzetten, vormen, Bed & Breakfast of Vakantieverhuur, en voor het overtreden van het nachtencriterium voor vakantieverhuur. De bijbehorende bedragen zijn opgenomen in het wijzigingsvoorstel voor de Huisvestingsverordening.

Hielkema & Co Advocaten blog over de veranderde huisvestingsverordening 2020 per 1 januari 2021
 

Vakantieverhuurverbod gehele binnenstad in voorbereiding! 28 januari Raadsvergadering

Kom nu in actie! Stuur vóór 25 januari een schriftelijke reactie om je mening te geven. Het is ook mogelijk om in circa 2 minuten te zeggen waarom je het niet eens bent met een algeheel verbod op vakantieverhuur in het centrum van Amsterdam. Daarvoor is een speciale digitale inspreekavond op 26 januari om 19:30 uur ingepland. Deadline aanmelding inspreken bij de gemeente: 24 januari vóór 13:30 uur.

Onderaan deze pagina vindt u alles wat u nodig heeft om in korte tijd een doeltreffende mail te sturen of u voor te bereiden op een inspreekbeurt!

Bekijk hier de inhoud van het Seminar van Tim Klein Haneveld (voorzitter) en Marion Lépinasse (bestuurslid, juridische zaken) 2021-01-21, 17:00 uur.

Wat is er aan de hand?

In 2020 werd Amsterdam verrast door een vakantieverhuurverbod in de hele oude binnenstad en de helft van de grachtengordel. Het gaat hier om het verhuren van je eigen woning, ná het verkrijgen van een vergunning, voor een periode van maximaal 30 dagen per jaar, ook nog eens aangevuld met een verplichte melding voorafgaand aan de aankomst van elke gast. Daarbovenop komt er per 1 april een registratienummer. Het daadwerkelijke aandeel van vakantieverhuur, dus niet mensen op straat, maar verblijfstoeristen in dit hele gebied, bedraagt slechts 2,6%.

De gemeente is alweer druk doende dit vakantieverhuurverbod uit te breiden, ondersteund door een volksinitiatief uit begin 2020 (vóór het inperken van het aantal bezoekers aan Amsterdam en tégen vakantieverhuur). De argumentatie voor het verbod van afgelopen jaar was flinterdun en de juridische grondslag eveneens. In eerste instantie is het voor vakantieverhuurders van belang om hiertegen in het geweer te komen omdat het de B&B houders (nog) niet treft, toch raden we ook onze B&B leden sterk aan zich tegen de mogelijke uitbreiding van verbodsgebieden uit te spreken en zo een duidelijk signaal naar de politiek te geven. De macht van het getal is niet te onderschatten, maar de macht van de politiek evenmin.

Op 28 januari a.s. is er een raadsvergadering waar het Uitvoeringsprogramma Aanpak Binnenstad zal worden besproken. Een van de voorstellen is een vakantieverhuur verbod in het gehele centrum van Amsterdam. Het is belangrijk om in een vroeg stadium stemmingmakerij tegen te gaan. Niet alleen actieve vakantieverhuurders, maar dus ook B&B-houders en eigenlijk alle Amsterdammers die de mogelijkheid open willen houden om hun huis af en toe te mogen verhuren aan toeristen, zouden hiertegen in het geweer moeten komen. In deze ongewisse tijden en zeker daarna, kan het van cruciaal belang zijn om als Amsterdammer je eigen broek op te mogen houden en vakantieverhuur is daar voor sommigen een middel toe. Op 4 februari wordt vervolgens voornoemd volksinitiatief besproken.

Laten we stoppen met illegale verhuur over één kam te scheren met legale vakantieverhuur van 30 dagen per jaar. Laten we stoppen met het criminaliseren van gewone en ongewone Amsterdammers. Laten we stoppen met framen en het bedrijven van symboolpolitiek.

Nog eens ter verduidelijking: het gaat hier om het verhuren van je eigen woning, ná het verkrijgen van een vergunning, voor een periode van maximaal 30 dagen per jaar, ook nog eens aangevuld met een verplichte melding voorafgaand aan de aankomst van elke gast. Daarbovenop komt er per 1 april een registratienummer.

Zoals het in de loop van ons bestaan eerder regel dan uitzondering is geworden, roepen we iedereen, en onze leden in het bijzonder, op om per mail aan alle raadsleden duidelijk te maken dat dit soort voorstellen de werkelijke problemen niet oplossen. Vergelijkbare oproepen hebben altijd tot succes geleid, mede doordat we u altijd voorzien van goede informatie zodat u met zo min mogelijk moeite en tijd een zo professioneel mogelijk resultaat bereikt.

Stuur uw mail voor de vergadering van 28 januari (behandeling Uitvoeringsprogramma Aanpak Binnenstad, deadline 25 januari) en de vergadering van 4 februari (Volksinitiatief, deadline 1 februari) naar alle Raadsleden én naar onderstaande mailadressen.

Er is besloten om een extra inspreekavond te organiseren op 26 januari a.s. vanaf 19:30 uur. Aanmelden hiervoor kan tot 24 januari vóór 13:30 uur.

Raadsvergadering 28 januari commissie Algemene Zaken:

Onderwerp: uitbreiding vakantieverhuurverbod, behandeling Uitvoeringsprogramma Aanpak Binnenstad
Link naar de
raadsvergadering van 28 januari a.s., programma punt 9 algemene zaken, TKN 12
Aanmelden inspreken op 26 januari vanaf 19:30 uur, deadline 24 januari 13:30 uur
Mail je bezwaren naar secretariaatcommissieAZ@amsterdam.nl én naar MailboxraadscommissieAZvoorburgers@amsterdam.nl én naar alle Raadsleden. Deadline: 25 januari

Raadsvergadering 4 februari commissie FED (onder voorbehoud):

Onderwerp: bespreking Volksinitiatief vermindering toeristeninstroom en vakantieverhuurverbod.
Link naar de raadsvergadering van 4 februari a.s., programma punt nog niet bekend, de informatie over deze vergadering wordt hier aangevuld zodra we meer weten.
Aanmelden inspreken op 4 februari, deadline 2 februari 13:30 uur
Mail je bezwaren naar secretariaatcommissieFED@amsterdam.nl, naar mailboxraadscommissieFEDvoorburgers@amsterdam.nl, naar secretariaatcommissieAZ@amsterdam.nl én naar alle Raadsleden, deadline 1 februari 13:30 uur

Voorbeeldargumenten voor mail en inspreken beide vergaderingen:
Voorbeeldargumenten 1
Voorbeeldargumenten 2

Tips voor inspreken:

  • Gezien de spreektijd is het belangrijk dat je meteen aangeeft waarover je het woord voert en wat jouw mening is

  • Als er meerdere hosts zijn die mogen inspreken, probeer de argumenten te verdelen in onderlinge samenspraak

  • Geef duidelijk aan als je ook namens andere spreekt

  • Gebruik persoonlijke voorbeelden over hoe plannen jou raken/zouden raken

  • Denk na over de belangen/standpunten van verschillende partijen die je probeert te voertuigen

  • Gebruik heldere argumenten en herhaal die tijds je verhaal

  • Probeer alternatieven aan te reiken voor voorgestelde plannen

Mag Laurens Ivens straks eigenmachtig besluiten Amsterdam zowel voor vakantieverhuur als voor B&B op slot te gooien?

We doen een oproep aan al onze leden en belanghebbenden om vandaag nog een brief te schrijven aan de Tweede Kamer n.a.v. het amendement Smeulders dat a.s. maandag 7 september wordt behandeld. Onderstaand informatie en voorbeelden waaruit u argumenten kunt putten, liefst in uw eigen woorden reageren:

Read More